Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Podd: Många vinster med webbmöten

2019-06-13

DIGITALISERING. Genom flygresor till olika möten bidrar Malmö universitet till att nästan 1 000 ton koldioxid släpps ut per år. Om vi byter ut en del av de fysiska träffarna mot webbmöten skulle utsläppen kunna reduceras. Dessutom finns ett nytt, lätthanterligt digitalt verktyg: Zoom.

Lyssna och prenumerera: Apple Podcasts | Spotify

Medarbetare vid alla lärosäten i Sverige reser mycket. Kontakten utåt är en mycket viktig del av verksamheten, men det innebär samtidigt att vi orsakar stora utsläpp av koldioxid. Av de 1 000 ton som Malmö universitet ligger bakom står flygresorna till Stockholm för 118 ton under ett år.

I detta avsnitt av podden I digitaliseringens framkant pratar Sara Kjellberg, chef för universitetsbiblioteket och ordförande för Rådet för ett hållbart universitet, med Lars-Ingmar Olsson som är universitetets miljösamordnare. Ämnet är resfria möten.

Resor till Stockholm kan oftast göras med tåg istället för flyg eller så åker man inte alls.

– Den mest uppenbara vinsten med webbmöten är att vi slipper utsläpp, men vi gör också tidsvinster genom att inte åka iväg och slipper även kostnader för resor och ibland övernattning, säger Lars-Ingmar Olsson.

Kan ha mer frekventa möten

Lars-Ingmar Olsson menar också att en annan fördel med digitala möten är att man kan ha dem betydligt oftare, om man till exempel arbetar i ett projekt där man behöver ha tät kontakt med sina kollegor. Webbmöten brukar även ta mindre tid i anspråk då de är mer strukturerade. För många är det sociala runt mötena viktigt, att man blir mer personligt bekant med de andra.

– ­Många säger att man lär känna varandra bättre när man träffas fysiskt. Man skulle kunna ha ett eller ett par möten tillsammans och köra resten digitalt, fortsätter Lars-Ingmar Olsson.

Måste vara enkelt

För att det ska fungera med digitala möten är det viktigt att det känns enkelt och smidigt att genomföra dem. Det finns redan lämpliga rum på Malmö universitet och fler håller på att byggas upp.

Många har nog erfarenhet av digitala möten via Skype eller Adobe Connect och att det ibland trasslar till sig med tekniken. Det digitala verktyget Zoom är det senaste inom webbmöten, som Malmö universitet nu håller på att rulla ut. Sara Kjellberg har testat och fick en positiv upplevelse.

– Jag har använt Zoom mycket under våren och tycker det fungerar bra och känns stabilt. Våra it-pedagoger ger utbildning i hur man använder Zoom i både möten och undervisning.

Att ljudet måste vara bra är väl en självklarhet, men också bild av god kvalitet har stor betydelse och det kan Zoom ge.

– Man kanske vill visa en power point eller som på Odontologiska fakulteten där man har konferenser med terapiplanering och tittar på röntgenbilder. Kan man ha täta digitala möten skulle man bättre kunna använda spetskompetensen i Sverige, säger Lars-Ingmar Olsson.

Här kan du testa Zoom

Kontakta Medieverkstaden om du behöver Zoom-hjälp

I digitaliseringens framkant

Podcasten I digitaliseringens framkant kan du ta del av på malmouniversity.podbean.com. Du kan också prenumerera via Apple iTunes eller Spotify. Ljudfiler kan också lyssnas på direkt i Box.