Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Studentambassadörer representerar universitetet

2019-02-28

MALMÖ UNIVERSITET. Det finns nästan 70 studentambassadörer som kan hjälpa till att representera universitetet och som gärna tar olika universitetsrelaterade uppdrag.

På Malmö universitet anlitas studentambassadörer för att hjälpa till med studentrekryterande aktiviteter – de åker ut till gymnasier, hjälper till på små och stora mässor, på Tjuvkik vid terminsstart och Öppet hus. I vår åker de även ut på småmässor för gymnasieelever i södra Sverige. De hjälper också till under studiebesök och berättar om studentlivet i sociala medier.

– Vi har studentambassadörer från alla fakulteter, från ett stort antal olika utbildningar, med mycket kunskap och erfarenheter – de pratar sammanlagt 25 olika språk. Vi håller utbildningar varje år och nu har vi många studentambassadörer på plats som gärna tar uppdrag, säger Filippa Törnwall som är kontaktperson för studentambassadörerna.

Tar även andra uppdrag

I första hand arbetar studentambassadörerna med studentrekryterande uppdrag men vid behov kan man anlita dem till andra universitetsrelaterade uppdrag. Studenterna får ersättning för sitt arbete av uppdragsgivaren, för närvarande 130 kronor/timme, 30 kronor extra om det är helg, plus semesterersättning. En heldag för en ambassadör är sju timmar.

Vill du anlita studentambassadörer? Kontakta studentambassador@mau.se och beskriv uppdraget – hur många personer som behövs, när det är och hur lång tid, behöver de ha med sig något och krävs något förarbete. Var ute i god tid – vissa perioder har studentambassadörerna mycket att göra och deras studier går i första hand.

Nyutbildade ambassadörer

I mitten av februari utbildades 33 nya studentambassadörer av Filippa Törnwall, Dorota Gorna, studievägledare, och de erfarna studentambassadörerna Kristin Söderström, Samir Bezzina och Lowisa Johmar. De gick igenom presentationsteknik, introduktion till rollen som studentambassadör och basinformation om Malmö universitet och att söka till högre utbildning. 

En studentambassadör ska ha läst minst en termin på högskola eller universitet men kan inte söka när de går sin sista termin. Lärosätet försöker få en spridning när det gäller vilka utbildningar de representerar, dock finns inte studentambassadörer för alla utbildningar.

Text: Johanna Svensson