Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Nära att bli "Årets bibliotek"

2019-09-27

BOKMÄSSAN. Malmö universitetsbibliotek och var mycket nära att knipa utmärkelsen som Årets bibliotek – men föll på målsnöret.
Nu gick utmärkelsen i stället till Mediateken på Söderslättsgymnasiet  i Trelleborg.

BiblioteketBeskedet om vilken institution som fick utmärkelsen Årets bibliotek lämnades under torsdagseftermiddagen på Bok o biblioteksmässan i centrala Göteborg.
Temat i ”Årets bibliotek” var ”upplevelse” och totalt nominerades 65 bibliotek till arrangörerna inom fackförbundet DIK. En Jury genomförde sedan gallringar i olika omgångar och Malmö universitetsbibliotek var alltså en av tre slutkandidater till utmärkelsen – som utsågs av en jury och ”folkets röst” (omröstning på nätet).  

I juryn återfanns Anna Troberg, förbundsordförande i DIK, Lars Ilshammar, biträdande riksbibliotekarie, Ann ”Arga bibliotekstanten” Lindberg, sociala medier-profil samt Kent Wisti, präst, bildkonstnär och författare.
– Det är en stor ära att vi kom så här långt, säger en nöjd Sara Kjellberg, chef för Malmö universitetsbibliotek, efter att utmärkelsen gått till kollegorna i Trelleborg.

Juryns motivering till om slutkandidaten Malmö universitetsbibliotek: 
”Malmö universitetsbiblioteks panoramafönster ut mot staden nedanför är som en metafor för det skyltfönster in i universitetets forskningsvärld som man erbjuder besökarna. På ett lekfullt och lustfyllt sätt erbjuder man på samma gång forskare ett sätt att visa upp sin forskning för fler, samtidigt som man bjuder besökarna på en stimulerande upplevelse med möjlighet till eftertanke, skratt och samtal kring högaktuell forskning.”