Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Klädbyte för medarbetare arrangeras i Niagara

2019-02-13

KLÄDBYTE FÖR MEDARBETARE. Har du kläder i garderoben som du inte använder? Ta med dem till Niagara den 4 eller 5 mars och delta i klädbytet den 7 mars. Alla medarbetare är välkomna att delta.

Klädbyte för medarbetare – illustration av Camilla Lekebjer
Klädbytet arrangeras av KS/TS Kansli och initiativtagare är Camilla Lekebjer, dekanstöd på KS:

– De flesta av oss har plagg i garderoben som vi aldrig använder. Ett klädbyte är ett enkelt och roligt sätt att ge sina plagg nytt liv genom att låta dem flytta in hos andra och samtidigt själv få chansen att hitta något nytt. Gratis och helt utan negativ klimatpåverkan!

Inför klädbytet samlas kläderna in under två dagar. Den som lämnar in ett plagg får en bytesbiljett tillbaka. På själva bytesdagen är alla kläder sorterade och framhängda och den som vill ”köpa” ett plagg betalar med en bytesbiljett.

– I Sverige är vi generellt ganska bra på att lämna in till second hand, men det som behövs för att cirkeln ska slutas är att vi också handlar second hand. Eller deltar i ett klädbyte! Annars fortsätter nyproduktionen på samma sätt som tidigare.

– En nyproducerad t-shirt, till exempel, kräver 2700 liter vatten. Det är lika mycket vatten som en enda människa dricker på 3 år! Dessutom används mängder av bekämpningsmedel som både skadar naturen och dem som arbetar med bomullen. Det finns en liten andel ekologiskt odlad bomull och då kommer man ifrån bekämpningsmedlen, men vattenåtgången är lika stor.

"Det som behövs är handling"

Klädbytet genomförs i anslutning till vardagsrummet på plan 7 i Niagara. Meningen är att så många som möjligt ska märka av det.

– Jag vill att det ska vara en inspirerande grej och en gemensam erfarenhet av att ha gjort någonting positivt för klimatet. Vi måste ju börja göra saker nu. Greta Thunberg, den 16-åriga klimataktivisten, får ofta höra att hon ska sluta med sin skolstrejk och bli forskare i stället, så att hon kan ”lösa klimatkrisen”. Men som hon säger: Vi har redan alla fakta, det är inget som ”behöver lösas”. Det som behövs är handling, säger Camilla Lekebjer.

Vilka plagg tar ni emot?

Inför klädbytet tas alla möjliga kläder emot: byxor, tröjor, skjortor, kjolar, slipsar, träningskläder och skor. Allt utom underkläder och barnkläder. Förutsättningen är förstås att kläderna är i gott skick.

– Om du är osäker på vad du kan lämna in kan du fråga dig själv i fall du med gott samvete hade kunnat ge plagget till en vän. Om svaret är ja – kör!

Illustration: Camilla Lekebjer