Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Hallå där, Patrik Hall!

2019-11-21

Patrik Hall, professor i statsvetenskap vid Globala politiska studier

Din forskning om möten spreds i förra veckan som en löpeld och fick stor uppmärksamhet i Storbritannien. Bland annat rapporterade BBC, Daily Mail, Goodmorning Wales och The Independent om forskningen från Malmö universitet. Intervjun i BBC blev även citerad i flera medier runt om i världen.

Vad var det som hände? 

Jag blev intervjuad av Ellen Albertsdottir på Kommunikationsavdelningen om vår nya bok ”Mötesboken”, som Adrian Grist på Kommunikationsavdelningen sedan översatte till engelska och publicerade på Alphagalileo, en kanal som Vetenskapsrådet expertsvar administrerar. 

Men största orsaken till uppståndelsen tror jag är att möten är något som engagerar väldigt många människor i väldigt många länder, samtidigt som det finns väldigt lite forskning.

Vad tycker du själv om att gå på möten?

Jag gillar det inte särskilt mycket, men de är roliga att observera som forskare.

Hur kändes det att vara i medias epicentrum för en dag?

Det är förstås enormt roligt att bli uppmärksammad! Men samtidigt också ångest över att nästan helt tappa kontrollen över sitt budskap. Den vinkling BBC valde, ”möten som terapi”, skriver vi dessutom nästan ingenting om i boken. Direktintervjuer är förstås en annan sak, då kan man förklara bättre, men när nyheter kopieras vidare kan nästan vad som helst hända. Jag har sett avskrifter från BBC-artikeln i danska, holländska, belgiska, franska, argentinska, turkiska, ryska och indiska tidningar.

Vad hoppas du på att mediabevakningen ska ge för effekt?

Jag har gått vidare till annan forskning nu, men mötesforskningen var nog det roligaste jag gjort. Så det vore ju förstås kul om vi, även Vesa Leppänen och Malin Åkerström som är mina medförfattare, med hjälp av uppmärksamheten kunde komma i kontakt med andra mötesforskare för något internationellt projekt. Det finns enormt mycket forskning om organisation, ledarskap, beslutsfattande, men nästan ingen forskning om möten.

Patrik Hall är professor i statsvetenskap vid Globala politiska studier, Fakulteten för kultur och samhälle.

Text: Therese Svedberg