Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Gröna vågor och röda stugor i Forskarnas galleri

2019-05-02

Utställning_gröna vågor_röda_stugor_bild_vt_19

UTSTÄLLNING. Visioner om samhällsförändring med landsbygden i centrum – det är temat i den nya utställningen i Forskarnas galleri. Den bygger på litteraturvetaren Ann-Sofi Ljung Svenssons forskning i projektet ”Hem till gården” där hon undersöker idyllens ideologi och estetik i litteratur och populärkultur.

Delar av projektet gestaltas nu i utställningen ”Gröna vågor och röda stugor”, som biblioteket har skapat tillsammans med Ann-Sofi Ljung Svensson, forskare och lektor på K3. Tre författare, en vissångare och en bloggare, verksamma vid olika tider, representerar ifrågasättandet av urbaniteten: Karl-Erik Forsslund, Vilhelm Moberg, Astrid Lindgren, Bernt Staf och Clara Lidström (som driver en av Sveriges mest populära bloggar, ”Underbara Clara”).

– De vänder sig alla mot 1900-talets starka urbanisering och industrialisering, och de har också alla någon form av miljöengagemang. Men framför allt är de visionärer och gestaltar i sina texter en önskan om en samhällsförändring, där landsbygden och inte staden står i centrum, säger Ann-Sofi Ljung Svensson.

Nedslag i olika tider
På utställningen kan besökarna ta del av skribenternas tankar.

– Varje person får en egen liten plats, med relevanta texter. Men det blir också ett nedslag i den tid de var verksamma. Man ska alltså rumsligt kunna röra sig mellan olika tider på utställningen, säger bibliotekarien och kuratorn Annsofie Olsson.

Forskarnas galleri har ofta interaktiva inslag i utställningarna, så också den här gången. Studenter uppmanas att skriva noveller på temat och skicka in. De som vill kan även göra en egen löpsedel som sätts upp på en vägg. Dessutom finns det ett Instagramkonto där alla kan lägga upp sina egna idyllbilder under hela utställningstiden, fram till den 19 oktober, #grönavågor_rödastugor.

”Forskning ska spridas”
Forskarnas galleri startade som ett projekt finansierat av pengar från Riksbankens jubileumsfond. Nu är det en del av den ordinarie verksamheten på biblioteket, med målet att ha en utställning per termin i samarbete med universitetets forskare.

– Forskning ska spridas. En utställning är både ett spännande och okonventionellt sätt att göra det på. Just den här formen har jag aldrig provat förut. Det är en mycket stor fördel att vi på Malmö universitet har den här möjligheten att nå ut brett till bland annat studenter, säger Ann-Sofi Ljung Svensson.

Torsdagen den 9 maj kl 16 är det vernissage med kafferep i Orkanenbiblioteket.

Text: Eva Tornbjer