Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Forskningsledare utsedd för att borra i sexuella trakasserier i akademin

2019-09-09

Malmö universitet har anställt professor Charlotta Löfgren-Mårtenson som forskningsledare för det forskningsbaserade  samverkansprogrammet kring sexuella trakasserier och genusbaserad utsatthet i akademin. Malmö universitet har tillsammans med Karolinska institutet och Kungliga tekniska högskolan initierat programmet. 

Charlotta Löfgren-Mårtenson är professor i hälsa och samhälle med inriktning sexologi och sexualitetsstudier. Hennes nya uppdrag innebär att leda och koordinera Malmö universitets forskning på området, initiera och formulera forskningsfrågor för delprojekt och söka externa medel tillsammans med relevanta forskare.

Det forskningsbaserade samverkansprogram som Malmö universitet, Karolinska institutet och Kungliga Tekniska Högskolan satte igång på internationella kvinnodagen 8 mars kommer genomföra en nationell prevalensstudie. Detta för att få en uppfattning om förekomsten om var, hur och när sexuella och andra trakasserier sker inom högskole- och universitetsvärlden. Mer information om prevalensstudien kommer efter hand.

Du som är intresserad av att utveckla fördjupad kunskap via delprojekt inom programmet vid Malmö universitet – hör av dig till Charlotta Löfgren-Mårtenson .  

Tidigare och i kölvattnet av #metoo startade akademiuppropet där medarbetare i hela universitetsvärlden berättade om sin genusbaserade utsatthet.

Text: Helena Smitt