Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Du kan få hjälp att sluta röka via arbetsgivaren

2019-05-02

MEDARBETARE. Den 1 juli kommer en ny lag om rökförbud utanför entréer och på uteserveringar. Som medarbetare på Malmö universitet kan du få hjälp att sluta röka av arbetsgivaren. 

Vår företagshälsovård Previa har ett program som kallas ”Fri från tobak”, en processinriktad metod med motivationssamtal och personlig handlingsplan som pågår under 24 veckor. Är du intresserad så prata med din chef. Du kan välja att gå individuellt eller i grupp.

Mer om den nya lagen

Från och med 1 juli kommer en ny lag om att det ska vara rökfritt på uteserveringar, vid entréer till lokaler som allmänheten har tillträde till, och på idrottsplatser, lekplatser, hållplatser och perronger. Förbudet gäller även elektroniska cigaretter och örtprodukter för rökning, inklusive vattenpipor.

Syftet med den nya lagen är att minska tobaksanvändandet överhuvudtaget och målet är att Sverige ska vara rökfritt 2025. Införandet av rökfria offentliga inomhusmiljöer 2005 har haft effekt och den nya lagen förväntas minska rökningen, och exponeringen för rök, ytterligare.

Stöd även för studenter

Även för studenter som vill sluta röka finns stöd att få, dels ett digitalt stöd via sms, läs mer här, men de kan också kontakta Studenthälsan.

Text: Johanna Svensson