Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Akademisk högtidsvecka tar form

2019-09-06

ÅRSHÖGTID. Förberedelserna är i full gång och schemat är snart spikat. Format, plats och innehåll väntas locka många besökare under hela veckans alla evenemang. Högtidsveckan med avrundning i akademisk årshögtid 2019 kommer erbjuda en variation av föreläsningar, möten och underhållning. För att lära dig mer om upplägget under högtidsveckan, läs mer här.

Hur går det med högtidsveckan?
– Projektet Akademisk högtid är nu i full operativ fas, säger Karolina Rosenqvist, projektledare för projektet Akademisk högtid.
– Flertalet av de nya professorerna kommer att ge installationsföreläsningar under högtidsveckan. Ett par professorer har under året redan presenterat sina föreläsningar men håller dem i repris så att intresserade får en ny chans att komma och lyssna. Veckan bjuder även på en hedersdoktorsföreläsning. 

Universitetets redan upparbetade koncept Bildningsbaren gör ett nedslag under veckan. Temat är Den passionerade läsaren.

Nytt för i år är en samproduktion med studentkåren Malmö och humorklubben Oslipat. Succékonceptet ”Oslipat pratar om” gästar under högtidsveckan Studentpuben för att tillsammans med universitetets kriminologforskare, professor Marie Torstensson Levander och lektor Marie Väfors Fritz prata om brott och kriminalitet. Med på scenen finns också komikerna Petrina Solange, Johannes Finnlaugsson, Nathalie Cécile, Albin Olsson och Elvira Lander som med humor som vapen synar fördomar om brott i sömmarna. Kvällen leds av Fritte Fritzson, bland annat känd från podden ”Allt du velat veta”. Evenemanget är öppet för alla och entrébiljett kostar 60 kr och finns att köpa på Kulturcentralen eller i dörren på Studentpuben samma kväll.

Mer om årshögtiden 2019
– I år kommer vi att vara på Slagthuset, fortsätter Karolina Rosenqvist.
– Ceremonin och den efterföljande högtidsfesten är inte uppdelade i två separata delar utan blir en helhetsupplevelse indelad i olika akter. Det blir en sammanhållen helkväll som inleds med ceremonin med doktorspromovering, professorsinstallation med mera. Därefter övergår det direkt till en efterföljande högtidsfest.

Projektgruppen arbetar med Malmöbaserade Teater Insite vad gäller regi och scenografi för att få rytm, tempo och ett bra flöde på scenen. Årshögtiden kommer i år även att innehålla flera konstnärliga inslag. De ceremoniella texterna har förenklats, förtydligats och skrivits om för att bli mer samtida och uttrycka Malmö universitets själ och profil. Textbearbetningen är gjord av Per Linde, universitetslektor i interaktionsdesign, tillika poet. Under högtiden delas enbart två utmärkelser ut: den pedagogiska utmärkelsen samt Stefan Bengtsson Research Award. Under den efterföljande högtidsfesten delas Utmärkelsen för samverkan samt Utmärkelsen för särskilda insatser inom stöd och service ut. Det blir mingel med mat och dryck, vetenskapsbar och liveband.

Anmälan
På sidan mau.se/arshogtid respektive mau.se/ceremony publiceras löpande information om högtidsveckan. Här finns även anmälningslänken till årshögtiden för medarbetare och studenter, och sista anmälningsdag är 4 oktober. Det finns möjlighet för disputerad personal att medverka i processionen. Detta måste föranmälas och görs i samma anmälningsformulär som till årshögtiden. 

Vad skulle du vilja säga till alla medarbetare som funderar på att komma till årshögtiden 2019?
– Årshögtiden är en angelägenhet för hela lärosätet, inte enbart disputerad personal, säger Karolina Rosenqvist.
– Alla medarbetare, anhöriga och inbjudna externa gäster (till exempel samarbetspartners) är välkomna och ska känna sig delaktiga. Det är också ett av ytterst få tillfällen där hela lärosätets personal har möjlighet att träffas, oavsett med vad eller var i organisationen du jobbar. Detta är en kväll för att hylla akademiska framgångar. Det är också en kväll för alla oss som arbetar på eller studerar vid Malmö universitet!