Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Två Malmöforskare belönades vid riksstämma

2018-11-20

Per Vult von Steyern och Thomas List från Tandvårdshögskolan i Malmö har vid den Odontologiska riksstämman fått Henry Beyrons pris 2018. Priset delades ut vid årets riksstämma i Göteborg den 15 november. Årets riksstämma avhandlade framtidens tandvård med inslag av artificiell intelligens, digitala framställningstekniker, mixed reality mycket annat.

Över 13.000 besökare hade rest till Göteborg för att närvara Riksstämman, vilket gör årets upplaga till en av de mest besökta hittills. Henry Beyrons pris delas ut vart tredje år till framstående forskare inom protetik och klinisk bettfysiologi.

Per Vult von Steyern är professor och övertandläkare. Han forskar inom ämnet oral protetik med forskningsfokus mot dentala material i allmänhet och dentala keramer i synnerhet. Dessutom är han ordförande i Svenska Tandläkare-Sällskapet.

– Future lab som var en av huvudattraktionerna satte spaden i jorden för den tredje ytan som kommer att återfinnas på Riksstämman framöver parallellt med mässdelen (Swedental) och riksstämmans högkvalitativa vetenskapliga program, säger Per Vult von Steyern.

Thomas List är professor och övertandläkare. Hans forskning omfattar epidemiologiska studier av TMD hos ungdomar och vuxna; analys av diagnostiska metoder och mekanismer vid TMD och orofacial smärta; samt i randomiserade kliniska studier utvärdering av den smärtlindrande effekten av olika former av behandlingar.

– Att Henry Beyrons pris delas ut till Tandvårdshögskolan i Malmö visar ännu en gång att vår forskning håller allra högsta kvalitet, säger Thomas List. Det är en ära att i det här sällskapet på riksstämman få erkännandet för hur hög standard vårt arbete håller.

Tandvårdens framtid kommer att vara digital. Därför är digitalisering riksstämmans fokusområde det här året ”Hur kan digital teknik och konventionell god praxis användas ihop på ett framgångsrikt sätt?

Text: Johan Portland