Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Tandläkare från 1958 firar kursjubileum på Tandvårdshögskolans jubileumsfest

2018-04-10

TANDVÅRDSHÖGSKOLAN 70 ÅR. Sven Åke Lassing håller tillsammans med Christina Nilsson i trådarna när tandläkarna som examinerades 1963 förlägger sitt kursjubileum till Tandvårdshögskolans 70-årsfirande den 1 juni.

För 60 år sedan, på höstterminen 1958, började Sven Åke tillsammans med 52 kurskamrater på tandläkarutbildningen i Malmö.

– Jag kan se tillbaka på en fantastisk studietid och som en period som har format mig. Det var speciellt att vara student på den enda akademiska institutionen i Malmö, berättar Sven Åke.

Sven Åke Lassing planerar jublieumet tillsammans med Göran Urde
Sven Åke Lassing planerar jubiléet tillsammans med Göran Urde

Tillsammans med Christina Nilsson har Sven Åke arrangerat kursens jubileumsträffar som ägt rum var femte år sedan 1968.

– En starkt bidragande orsak till att kursen träffas regelbundet är den starka sammanhållningen växte fram under utbildningen. Det har varit många återträffar och första festen stod i Hyllie vattentorn som då var omgivet av gula rapsfält.

Sven Åke bestämde sig tidigt för att bli tandläkare. – Jag besökte Tandvårdshögskolan första gången i början av 50-talet tillsammans med min pappa och när jag kom in i den vackra röda tegelbyggnaden och såg den fantastiska aulan bestämde jag mig. Under studietiden hade Sven Åke en lägenhet på Södra förstadsgatan i Malmö. Vid denna tid var det ovanligt med studentlägenheter och lägenheten blev en naturlig samlingspunkt för studenterna på Käftis. Efter avslutad utbildning flyttade Sven-Åke till Åsele i Lappland.

– Jag är mycket naturintresserad och fick där möjlighet att förena mina fritidsintressen med tandläkaryrket. Vi blev kvar i Lappland några år innan flyttlasset gick åter till Skåne där en karriär som specialisttandläkare i protetik väntade.

1960-talet var en pionjärtid för implantatforskningen under vilken Sven Åke regelbundet träffade Per-Ingvar Brånemark, känd för utvecklingen av osseointegration, en metod för att permanent förankra implantat i skelettet.

– Jag fick också möjlighet att arbeta med framträdande forskare som Göte Nyquist, Per Olof Glantz och Stig Östlund. Jag minns även Sven Sellman, Tandvårdshögskolans första rektor, som en mycket vänligt och snäll person.

Sedan flera år är Sven Åke pensionär och får nu möjlighet att ägna sig åt sina passioner. – Jag har byggt min egen båt och nu väntar jag på att segelsäsongen ska komma igång.

Text: Daniel Bengmark