Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Internet of things and people i Forskarnas galleri

2018-11-22

IOTAP_affisch_klar_bild_beskuren

UTSTÄLLNING. "People have the power" heter den nya interaktiva utställningen i Forskarnas galleri på Orkanenbiblioteket. Besökare får en inblick i forskningen på Internet of things and people research centre, IOTAP.

Bibliotekarierna Annsofie Olsson och Lotti Dorthé är kuratorer för utställningen som ger smakprov på vad forskarna på IOTAP arbetar med.

– Den här utställningen handlar i hög grad om tillämpad forskning, och ger exempel på hur den kan påverka både individen och samhället, säger Lotti Dorthé.

"People have the power" är delvis utformad som ett laboratorium där besökarna praktiskt kan ta del av IOTAP:s forskning. Man kan exempelvis spela Busrunner, testa Arduino eller bläddra i framtidens möbelkatalog. Dessutom gör utställningen fem nedslag i aktuella projekt som presenteras närmare och som kan tillämpas inom områden som hälsa, miljö och boende.

Interaktiva inslag
Med appen ”Walk the library” som vägledare uppmuntras besökarna att gå runt till olika stationer i biblioteket där sensorer är utplacerade. Här svarar de på frågor om attityder till teknik och data, som sedan samlas in och presenteras anonymt på en skärm i biblioteket. Vissa av stationerna har också interaktiva inslag.

– Tipspromenader och orientering är lika svenskt som köttbullar och älgar. Appen användes från början för att få sjukhuspatienter att röra på sig mer, men i det här fallet vill vi att besökarna ska upptäcka biblioteket och lära sig mer om Internet of things och data säger Daniel Spikol, forskare på IOTAP.

Appen är utvecklad av IOTAP med hjälp av studenten Adam Hermansson.

– Vi involverar gärna studenter i arbetet eftersom det länkar samman utbildning och forskning.

Vill engagera
Daniel Spikol tycker att utställningar av det här slaget är ett bra sätt att kommunicera forskning. Det är viktigt att politiker, näringsliv och allmänhet reflekterar över frågor som rör Internet of things, menar han.

– Till exempel, hur använder vi teknologin för att få ett bättre samhälle? Vilka avvägningar måste vi göra?

Den 29 november kl 16 är det vernissage på Orkanenbiblioteket. Paul Davidsson, föreståndare för IOTAP och Sara Kjellberg, bibliotekschef, kommer att invigningstala. Alla är välkomna!

Text: Eva Tornbjer