Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Rektor tackar för fest och alla som bidragit till lärosätets nya status

2018-09-05

INVIGNING. Välfyllda seminarier, sprakande ceremoni och fest på kajen – samt en imponerad minister.
Nu riktar rektor Kerstin Tham ett tack till dem som anordnade universitetsfirandet och alla som under åren bidragit till lärosätets uppgraderade status.
– Firandet blev en minnesvärd tillställning. Jag är övertygad om att gästerna kände glädjen i luften och njöt av programmet, säger hon.

Invigningsceremoni 31 augusti 2018Universitetsfirandet i fredags (31 augusti) blev ett arrangemang som lockade hundratals och åter hundratals studenter, nuvarande och tidigare medarbetare, samarbetspartners och malmöbor samt inbjudna gäster från när och fjärran till Universitetsholmen i Malmö.
Fastigheten Niagaras entréplan fylldes redan tidigt under eftermiddagen av nyfikna festdeltagare som antingen tog del av utställningen ”Malmö universitet – då, nu och sen” eller sökte sig till något av de tre seminarierna som anordnades av lärosätets tre vicerektorer: Cecilia Christersson, Charlotte Ahlgren Moritz och Tapio Salonen.
Samtidigt fortlöpte under motsvarande timmar mottagningen på våning sju i samma hus där rektor Kerstin Tham var värd för gäster som på olika sätt varit delaktiga i eller stöttat Malmö högskolas omvandling till universitet.
Kerstin Tham framförde redan då ett stort tack till flera av dem som bidragit till universitetsstatusen – däribland sina företrädare, nuvarande och tidigare styrelseordföranden, tidigare högskoleledningar, lärare och forskare samt studenter och alumner. Samt alla de politiker och tjänstemän som engagerat sig frågan genom åren.  
– Utan alla dessa engagerade individer hade vi inte haft något universitet i Malmö i dag. Inte heller hade vi haft den unika profil som vi har, säger Kerstin Tham.

Under tidig kväll flyttade festligheterna sen ut på kajen med olika musikframträdanden, ”skånsk falafel” och mingel på programmet.  Därefter var dags för själva invigningsceremonin – som gick av stapeln klockan 20.18.
Under ceremonin uruppfördes musik av kompositören Daniel Fjellström under ledning av universitetets director musices Daniel Hansson innan det var dags för invigningstal av Kerstin Tham, rektor vid Malmö universitet, och Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.      
– Själva invigningsceremonin var magisk, det var en fantastisk musikupplevelse som omslöt mig och ministern och övriga på båtarna och kajen. Vi fick verkligen uppleva resan från industristad till universitetsstad, säger Kerstin Tham.
–  Helene Hellmark Knutsson, vår minister för högre utbildning och forskning, uttryckte sin glädje över att ha varit delaktig i regeringens beslut om universitetsstatus och menade att invigningen kännetecknades av Malmö universitets betydelse för utvecklingen av Malmö och regionen i stort.
– Så ett stort tack ni alla som bidrog till genomförandet av universitetsfirandet. Det arbete, som ni genomförde, kännetecknades av glädje, professionalism och generositet.  

Rektor Kerstin Tham vill rikta ett särskilt tack till nedanstående medarbetare för deras arbete med invigningsceremonin:

 • Hans Lindquist, ordförande i styrgruppen för firandet av universitet 2018,
 • Karolina Rosenqvist, projektledare för firandet,
 • Magnus Lindqvist , höll ordning på alla inbjudningar
 • Vicerektorerna, ansvariga för akademiska seminarier,
 • Daniel Hansson, director musices, ansvarig för invigningsakt samt dirigent av orkester och kör,
 • Sigvard Åkerman, höll ordning på talarna,
 • Studentkårerna, anordnade kajkarneval och efterfest,
 • Mikael Rundberg och kollegor, livestreamade invigningen,
 •  Rita Sanguinetti och Marie Nydahl, Konferensservice, som anordnade rektorsmottagningen,
 •  Leif Wulff, ansvarig för säkerheten,
 • Alumn Matilda Ulvbielke, anordnade utställningen ”Malmö universitet – då, nu och sen”,
 • Studentambassadörerna hjälpte till på alla tänkbara platser under firandet,
 • Byggnadsavdelningen, ordnade möblering och AV-teknik,
 • Kommunikationsavdelningen (särskilt Lotta Orban, Ida Rosqvist och Joakim Hugosson), spred budskapet i medier före, under och efter invigningsceremonin.  

Text: PM Eriksson