Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Nu startar I huvudet på en professor

2018-03-15

UNIVERSITET2018. Nu startar Malmö universitets nya populärvetenskapliga professorsföreläsningsserie I huvudet på en professor. Serien är en del i universitetsfirandet och tanken är att sänka trösklarna till akademin och forskningen. Föreläsningarna hålls klockan fem till sex i en afterworkmiljö i Restaurang Niagaras café.

I huvudet pa en professor banner web
Det blir sammanlagt tjugo föreläsningar under årets I huvudet på en professor som startar 4 april. Olika ämnen, forskningsområden och frågor tas upp under vårens åtta evenemang. Det kommer att handla om alltifrån atomer och sociala medier till nätdejting och kriminella ungdomar. Först ut är Susanna Hedenborg, professor i idrottsvetenskap. Hon kommer att prata om idrott och jämlikhet under rubriken: Lika lön för lika prestation? Hur normer, status och biljettintäkter styr idrottens villkor.

– Vi har varvat ämnen och forskningsområden som ger en god bild av bredden i vår forskning och vi har med professorer från alla fakulteter, säger Karolina Rosenqvist, projektledare för Universitet 2018, som tillsammans med kommunikatör Joakim Hugoson, producerar den nya föreläsningsserien.

Konceptet för serien har arbetats fram av projektgruppen för Universitet 2018 i samråd med Malmö universitets ledningsgrupp. Varje evenemang är en timme långt. Forskaren kommer att föreläsa en halvtimme, därefter blir det en frågestund lett av ett par studenter eller doktorand, under lika lång tid.

– Forskarna kommer att berätta om sin forskning men också om hur de har närmat sig forskningen. Vi vill att det ska bli engagerande men också personligt, säger Karolina Rosenqvist.

Förhoppningen är att locka såväl medarbetare, studenter som en intresserad allmänhet och berörda praktiker. I huvudet på en professor kommer att hållas en gång i veckan, på onsdagar och torsdagar, klockan 17.00 till 18.00.

Text: Lotta Orban