Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

"Föreläsningen gav mig hopp" - en students reflektion om Dalai Lamas besök

2018-09-14

GÄSTFÖRELÄSNING. Medkänsla, glädje och sekulär etik är vägen framåt.
Det var Dalai Lamas budskap när han under torsdagsförmiddagen träffade 400 studenter och andra företrädare vid Malmö universitet.

Dalai Lama var i veckan på besök i Malmö i samband med 80-årsfirandet av Individuell Människohjälp, IM. Inför sitt besök hade Hans Helighet även uttryckt en önskan att få träffa studenter vid Malmö universitet.
Det var därför med stor glädje som  Hans Helighet togs emot tidigt på torsdagsförmiddagen av applåderande studenter och medarbetare i en fullsatt hörsal i byggnaden Orkanen. Studenterna hade också fått ställa frågor till Dalai Lama på temat sekulär etik.
– Utbildning är det kraftfullaste vi kan använda för förändring, förklarade Hans Helighet under sitt framträdande.


Foto: Erik Törner

Vi kan påverka framtiden
Saadeldin Ibrahim, som studerar första året på kandidatutbildningen: Mänskliga rättigheter. Han var en av dem som fick ställa en fråga till Dalai Lama.
– Det har varit en av mina högsta drömmar att få träffa Dalai Lama. Jag uppskattar allting han har gjort, och framförallt att han aldrig ger upp. Hans föreläsning gav mig hopp om framtiden, säger Saadeldin.

Saadeldin Ibrahims fråga handlade om vad vi kan vi göra för att stoppa folkmord, innan de äger rum och hur vi får länder att respektera och leva efter avtal de har skrivit under.
–  Jag tolkade Dalai Lama som att vi inte kan göra något åt det förflutna, mer än att lära av det, men däremot kan vi påverka framtiden genom att till exempel jobba med utbildning och att stötta unga människor.
–  Dalai Lama lyfte frågan om vapen som han menade inte har något annat syfte än att döda människor. Han nämnde också att Sverige säljer vapen, säger Saadeldin.

Challenge based learning - Utmaningsbaserat lärande
Vicerektor Cecilia Christersson, som ansvarar för globalt engagemang och utmaningsbaserat lärande på Malmö universitet, var ansvarig för Dalai Lamas besök.
– Det var fantastiskt att han kom hit speciellt med tanke på vårt lärosätes globala engagemang. En viktig gemensam ståndpunkt som Hans Helighet betonade, är att utbildning är vägen framåt vilket just är det som är en av våra mest angelägna uppgifter, säger Cecilia.

Vicerektorn var särskilt glad över att Dalai Lama underströk betydelsen av att använda utmaningar för lärande – utmaningsbaserat lärande.
– Vi kommer på olika sätt att jobba vidare med Sekulär etik, bland annat avser vi att inleda samarbete med Emory University i Atlanta USA, som har lång erfarenhet av utbildning och forskning om sekulär etik.

– Denna inspirerande föreläsning kan ses som en startpunkt för att engagera vårt lärosäte i utvecklingen av sekulär etik inom utbildning, säger Cecilia Christersson.

Dalai Lama lämnade lokalen vid halv elva-tiden men först genom att gå runt i lokalen och hälsa på många av studenterna och medarbetarna. Han log glatt medan studenterna tog ”selfies”tillsammans med Hans Helighet.  

Text: Filippa Törnwall