Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Käftis 70 – Malmö universitet har 2018 anledning att fira dubbelt

2018-03-02

Samtidigt som Malmö universitet befinner sig i glädjeyra och är på språng att fira 20-årsjubileum är det lätt att missa att en av fakulteterna är långt mycket äldre och etablerad än två decennier. 

I år är det 70 år sedan den Kungliga tandläkarhögskolan grundades och blev samtidigt Malmös första akademiska institution. Som del i universitetsfirandet arrangeras under våren en föreläsningsserie på Odontologiska fakulteten som bland annat gör nedslag i tandvårdsutbildningarnas historia och presenterar betydelsefull forskning.

I onsdags presenterades ”Framtidens tandvård – vad är en rimlig kostnad för patienten?” som innebar startskottet på föreläsningsserien. De övriga presentationerna är ”Oral Health in a Global Perspective”, ”Tandvårdsutbildning i Malmö under 70 år” samt ”Från mun till mun – vad har 70 års forskning åstadkommit?”.

Fakultetens firande rundas av med en särskild jubileumsvecka som inleds den 28 maj. Veckan bjuder på flera spännande arrangemang riktade till Malmöborna och avslutas med en jubileumsdag den 1 juni dit alumner och andra intresserade är inbjudna.

År 2018, med sina knappt 250 anställda, knappt 400 studenter från hela världen och en tandvårdsmottagning med över 20.000 patientbesök varje år innebär kontakten med ”Käftis” idag ett väsentligt och avgörande inslag för väldigt många.

Text: Johan Portland