Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Hon blir lärosätets nya ekonomichef

2018-02-09

EKONOMICHEF. Hälso- och sjukvårdsdirektör, kansliråd på departementet och ekonomichef. Ingrid Bengtsson-Rijavec har med sig massor av ledarerfarenhet när hon nu ska bli Malmö universitets – nya ekonomichef.
– En viktig uppgift för en chef är få alla i teamet att känna sig i delaktiga i arbetet, oberoende av om det handlar om förändring eller förvaltning, säger hon.

Det är ännu inte satt något datum när Ingrid Bengtsson-Rijavec börjar sitt nya arbete på Universitetsholmen. Först ska hon avsluta sin anställning och några uppdrag hos sin nuvarande arbetsgivare – ett privat företag som främst arbetar med revision, redovisning och rådgivning.
Men när väl solen börjar värma lite mer räknar hon att på plats på universitetet.  
– I dagsläget arbetar jag med exempelvis med ekonomistyrning, dimensionering av stöd- och ledningsfunktioner och samhällsbyggnadsfrågor samt med rådgivning åt olika bolag.

Ingrid Bengtsson-Rijavec har tidigare, innan hon relativt nyligen trädde in i affärsvärlden, arbetat i närmare tre decennier inom den offentliga sektorn – på såväl kommunal, regional som statlig nivå.    
Efter studierna i Lund, som var inriktade på förvaltningsekonomi, inledde hon karriären med olika ekonomjobb och chefsuppdrag i Örkelljunga och Jönköpingstrakten. Sedan bar det vidare till Stockholm och närmare tio år som departementssekreterare och kansliråd på olika departement samt ekonomichef på Naturhistoriska museet.  
Ingrid Bengtsson-Rijavec hann därefter med några år hos Nordiska ministerrådet i Köpenhamn innan hon åter tog klivet över Öresund till Region Skåne – där hon arbetade fram till i fjol. Inom regionen var hon bland annat ekonomidirektör, hälso- och sjukvårdsdirektör samt (ställföreträdande och tillförordnad) regiondirektör.

Nu väntar hennes första anställning på ett universitet. Men det är ändå ingen helt obekant mark för Ingrid Bengtsson-Rijavec. Hon är i dagsläget ledamot i Odontologiska fakultetens styrelse samt Lunds universitets styrelse och har tidigare innehaft motsvarande post i Ekonomihögskolans styrelse (även det en del av Lunds universitet).
– Det ska bli väldigt kul att komma till Malmö universitet.
– Jag har haft förmånen att följa högskolan och universitetets resa under lång tid lite mer från läktarplats, både via fakultetsstyrelsen och i olika samarbetsprojekt och arbetsgrupper.
– Nu kommer jag att få vara med från insidan när lärosätet har fått en möjlighet att utveckla sin verksamhet ytterligare ett steg.
– Malmö universitet har en intressant utbildningsmix inom viktiga samhällsområden och en unik tvärvetenskaplig ansats som ligger rätt i tiden, säger Ingrid Bengtsson-Rijavec.  

Text: pm eriksson