Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Helena Holmström Olsson är ny professor i datavetenskap

2018-12-14

Som ny professor i datavetenskap vill Helena Holmström Olsson stärka samarbetet med industrin. Största drivkraften är få se de egna forskningsresultaten komma till användning.

— Det kan vara en metod, en modell, nya verktyg. Jag vill se det jag gör användas och förbättra en praktik, säger Helena Holmström-Olsson.

Helena Holmström Olsson

Hon kommer från Vindeln utanför Umeå. Började som doktorand i informatik vid Umeå universitet och fortsatte sedan vid Göteborgs universitet där hon doktorerade 2004. Efter en post doc-tjänst vid University of Limerick på Irland blev det några år till vid GU. 2012 gick flyttlasset gick till Malmö och till Fakulteten för teknik och samhälle som då rekryterade ett antal forskare.

— Jag har alltid gillat Skåne och tycker om att jobba i en nybyggaranda. Malmö var ett lite mindre lärosäte med tillämpad forskning. Det händer mycket här. Nu tror jag vi har 19 nationaliteter på fakulteten. Det är ju fantastiskt!

Bättre funktionalitet 

Hennes forskning bedrivs inom ramen för Software Center, i nära samarbete med företag som utvecklar mjukvara. Fokus ligger på de organisatoriska processerna bakom teknikutveckling, och hur produktdata kan hjälpa företag att ta bättre beslut och utveckla bättre funktionalitet.  Som professor vill hon stärka den industrirelaterade, tillämpbara forskningen, skapa nya kontakter och underhålla befintliga.
— Utmaningarna kring digitaliseringen berör alla inom en organisation, det handlar inte bara om teknik.

Vad innebär rollen som professor?
— Det ger många nya möjligheter och sammanhang och förstås ett större ansvar. Möjligheterna att söka finansiering ökar, liksom möjligheten att både finansiera och hjälpa nya doktorander. Det är otroligt kul att kunna bidra till att unga forskare utvecklas – att se dem växa. En koordinerande roll för det positiva med sig att man även kan bli en puzzelbit i andras forskning, säger Helena Holmström Olsson.

Text: Magnus Jando