Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

”Det är där de akademiska värdena ska vara starka”

2018-02-08

NYTT UPPDRAG. Från och med den första februari är Magnus Nilsson, professor i litteraturvetenskap vid Institutionen för konst, kultur och kommunikation (K3) ny prodekan vid Kultur och samhälle.

– Jag är väldigt glad, entusiastisk och ser jättemycket fram mot det här uppdraget. Det är en spännande tid med universitetsblivandet, det finns mycket att göra och är jätteroligt att få vara med i den här processen.

Förutom att vara dekans ställföreträdande ingår bland annat i Magnus Nilssons uppdrag att vara ordförande för anställningsnämnden.

Magnus NilssonMagnus Nilsson, ny prodekan för Kultur och samhälle

– Anställningsnämnden är ett centralt akademiskt organ, och det borde få mer uppmärksamhet. När det gäller kollegialitet, akademiska värden och forskarsamfundets kvalitetsgranskning finns det tre särskilt viktiga beslut: publicering, befordran och anställning. Det är i de besluten forskningens kvalitet ska säkras, och två av de tre ärendena ligger i just anställningsnämnden. Det är där de akademiska värdena ska vara starka. Ibland hör man att det tar lång tid att anställa akademiker, och ja, det gör det, men det är viktigt för att säkra den akademiska kvaliteten. Rätt människor ska anställas och befordras, på rätt grunder, enligt rätt procedur.

Kommer du att vara kvar som lärarrepresentant i universitetsstyrelsen?

– Nej, det kan man inte kombinera så det kommer att bli ett fyllnadsval till högskolestyrelsen.

Text: Johanna Svensson