Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Alternativt urval till tandvårdsutbildningar pausas

2018-02-07

UTBILDNING. Sedan 2001 har ett alternativt urval tillämpats till Malmö universitets tandvårdsutbildningar.  Det har varit mycket uppskattat bland studenter och lockat närmare 500 sökande varje år. 

Hälften av studenterna till tandläkarutbildningen och en tredjedel av studenterna till tandhygienist- och tandteknikerutbildningarna har antagits enligt urvalsmetoden.

– Det alternativa urvalet har varit en väg till högskolestudier vid sidan av betyg och högskoleprov och mycket uppskattat av studenterna, säger Christel Larsson, utbildningsnämndens ordförande vid Odontologiska fakulteten. Det har därför varit ett svårt beslut att fatta men sedan de ursprungliga testerna konstruerades i slutet av 1990-talet har mycket hänt och testernas utformning och innehåll möter inte längre våra krav på rättssäkerhet, fortsätter hon.

Urvalet har sedan starten varit en integrerad del av den pedagogiska modell med problembaserat lärande som tillämpas vid Tandvårdshögskolan. Nu kommer en projektgrupp få i uppdrag att arbeta med att utveckla nya alternativa urvalsmetoder. 

– Förhoppningsvis kan vi inom en snar framtid få en ny urvalsmetod som representerar den höga utbildningskvalitet vi vill stå för, avslutar Christel Larsson.

Text: Johan Portland