Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

"Vi bodde mer eller mindre på högskolan"

2017-06-15

BERÄTTELSER PÅ VÄGEN. Jakob Svensson är docent och lektor i medie- och kommunikationsvetenskap på K3. Han gick sin grundutbildning på Malmö högskola, forskarutbildning i Lund och har nyligen kommit tillbaka till Malmö högskola efter att ha arbetat på både Karlstad universitet och Uppsala universitet.

Jakob Svensson”Jag kom in på medie- och kommunikationsvetenskap på K3 1999, det var andra årskullen och en av de svåraste medieutbildningarna att komma in på då. Vi höll till nere på Beijerskajen och bodde mer eller mindre på högskolan, vi kom från olika delar av landet och utbildningen blev hela ens sociala sammanhang. Det fanns en sådan optimism både bland lärare och studenter, vi skulle vara ’a digital Bauhaus for the 21st century’. Jag upplever att studenterna inte har riktigt samma gemenskap idag som vi hade, man har sitt sociala nätverk klart redan och det finns färre mötesplatser. Vi var ju här jämt.

Vi var några stycken från min utbildning och grafisk teknik som hade en idé om att göra en studenttidning, som ledde till att vi grundade Mahskara, studentkårens tidning som fortfarande finns kvar. Under ett år tog jag över som chefredaktör på heltid och vi testade en massa grejer. Det kändes som att hela Malmö var så positiva till högskolan och studenterna, vi fick vara med överallt och fick gratisbiljetter till evenemang.

Genom ett samarbete öppnades en möjlighet att bli antagen till forskarutbildningen på Lunds universitet med en kandidatexamen efter att jag blev klar, och då sökte jag och fick en plats. Under doktorandtiden var jag tillbaka som gästlärare i Malmö och involverad i en del samarbeten. Bland annat examinerade jag Patrik Lundberg, som i sin bok ’Gul utanpå’ beskriver just den examinationen.

Jag kom tillbaka till Malmö högskola i april i år, och allt är helt annorlunda här nu. Husen är annorlunda, hela högskoleledningen är annorlunda och de flesta kollegorna på K3 är nya. Jag försöker fortfarande lära mig hur allt fungerar.”

Text: Janni Karlsson