Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Studenter fixar SI Summit-sändningar

2017-11-14

UTBILDNING. SI Summit-konferensen är en av landets största mötesplatser för social innovation. Där ansvarar Malmö högskolas studenter för direktsändningarna på webben. 
– Det är otroligt nyttigt och lärorikt att få arbeta med skarpa projekt, säger Fanny Berg, en av studenterna.

  SI Summit-webbsändningar av studenter
   

SI Summit-konferensen drog på tisdagsmorgonen i gång i Slagthuset i Malmö. De gamlategellokalerna i Nyhamnen var då fyllda av närmare 700 deltagare, funktionärer och talare – däribland Per Bolund, finansmarknads- och konsumentminister, Åsa Skogström Feldt, ansvarig för socialt entreprenörskap och innovation på IKEA och Klas Eklund, hållbarhetsekonom på SEB.   

På plats fanns även en mindre grupp studenter från högskolan som denna termin läser kursen ”Rörlig bild och webcasting”, 30 högskolepoäng. Deras uppgift under tvådagarskonferensen är att direktsända samtliga föreläsningar, debatter och samtal från de två huvudscenerna i den stora teatern och Norra hallen. Sammanlagt handlar det om en webbsändningstid på drygt 30 timmar.
– Vi har fyra team med sammanlagt 26 studenter som på egen hand filmar, mixar och producerar sändningarna. Min uppgift är att handleda studenterna under tiden som de livestreamar, säger Mikael Rundberg, lärare och ansvarig för kursen.

Sändningarna av konferensen är en av många praktiska övningar som ingår i kursen. Nyligen sände studenterna exempelvis Diversity Index prisutdelningen från Malmö Rådhus och de samarbetar även med SHL-laget Malmö Redhawks.  
– För att bli duktig på detta måste du arbeta med skarpa projekt. Poängen med kursen är att både lära sig filma och samtidigt under sändningen interagera med publiken via sociala medier. Det kan exempelvis vara att lägga in relevanta Twitterflöden i bilden, säger Mikael Rundberg.  
– I samband med bildmixen behöver du både ha koll på vad som händer på scenen och och följa publikens mönster och agerande. Det gäller att hela tiden tänka på helheten och tittarnas upplevelse.

Två av Malmöstudenterna som arbetade med tisdagsförmiddagens webbsändningar från konferensen var Fanny Berg och Vendela Tenor. På programmet stod då såväl enskilda föredrag av till exempel finansmarknads- och konsumentministern Per Bolund som panelsamtal.
– Det var första gången vi sände live i ett skarpt projekt. Det var lite stressigt i början, men ganska snabbt föll allt på plats och det fungerade som planerat, säger Fanny Berg.
Hennes kurskamrat Vendela Tenor nickar instämmande och förklarar att det svåraste med förmiddagens livesändning var – timingen.
– Du måste hela tiden ligga några sekunder före och tänka ut vad som ske på scenen. Det är svårt, säger hon.

Vendela Tenor läser webcastingkursen i höst inom ramen för sitt program, Medie- och kommunikationsvetenskap. Hon är än så länge väldigt nöjd med innehållet på kursen.
– Det vi får göra är väldigt praktiskt och kreativt. Det vi gör känns jätterelevant för hela min utbildning, inte minst att vi arbetar med aktivistisk utgångspunkt, säger hon.
Studenterna på kursen arbetade även med filmer inför konferensen – bland annat producerade de en film om boken ”100 sociala innovationer- som kan förändra Sverige” samt ”SI Summit – best of 2016”. De kommer även att använda en del av materialet från årets arrangemang för efterproduktion av marknadsföringsfilmer inför nästa konferens.    

Text: PM Eriksson