Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Startskott för nedräkningen mot universitetsstatus

2017-01-30

UNIVERSITETSSTATUS. I fredags presenterades den tryckta versionen av det fördjupade underlaget till regeringen, ”Malmö universitet 2018 – Mångfald, kreativitet och samhällsengagemang”, i samband med ett mingel på Orkanen med högskolans medarbetare samt inbjudna gäster. 

mah_universitetsmingel

Foto: Håkan Röjder

Minglet var den officiella starten på nedräkningen mot den historiska händelsen när vi blir universitet den 1 januari 2018.

Beskriver dåtiden och framtiden

Det fördjupade underlaget tecknar en bild av Malmö högskolas historia, analyserar verksamheten idag och beskriver vilken riktning lärosätet avser att ta i framtiden. De trådar som löpt genom Malmö högskolas historia – breddat deltagande, samhällsengagemang, samverkan, samproduktion och innovation, flervetenskap, kvalitetstänkande och globalt engagemang – ligger till grund för den fortsatta utvecklingen av Malmö universitet.

Stolta talare berättade om vägen till universitetsstatus

Lanseringsminglet bjöd förutom plockmat och levande musik på tal från flera av de nyckelpersoner som har varit med på vägen fram mot universitetsstatus.

Regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) beskrev det som ett av de roligaste och stoltaste ögonblicken i hans politiska liv när han fick vara med och ta fram det här förslaget att Malmö högskola skulle bli universitet.

– Malmö högskola har ju varit helt avgörande för Malmös utveckling från en gammal industristad till en kunskapsstad, menade han.

Anders Rubin (S), kommunalråd och ledamot i högskolestyrelsen, har varit med på resan sedan det bara fanns en idé om en högskola mitt i byn. Han berättade om när högskolan grundades och ön där den ligger redan då fick sitt namn Universitetsholmen, som en föraning om vad som komma skulle.

Även han pratade om högskolans betydelse för Malmö.

– Vi har också haft en fantastisk utveckling i Malmö, vi är faktiskt den stad i Sverige som har haft den snabbaste uppgången av andelen medborgare med en eftergymnasial utbildning.

Högskolestyrelsens ordförande Gun-Britt Fransson avslöjade att detta styrelseuppdrag var det roligaste hon någonsin haft, men poängterar även att detta inte är slutet utan början på en utveckling.

– Jag är jätteglad att se att allt detta jobb som har gjorts av så många människor under så lång tid både inom och utanför högskolan gör att vi nu står här, sa hon.

Här hittar du hela underlaget

Här kan du läsa det fördjupade underlaget i sin helhet

Se bilder från festligheterna

Klicka här för att öppna mingelalbumet

Text: Janni Karlsson