Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

PBL gör starkt avtryck i Japan

2017-03-20

I två veckor kommer studenter och personal på Odontologiska fakulteten observeras av fyra japanska studenter från Niigata University.

Deras School of Dentistry är en av nio fakulteter och huserar cirka 300 studenter för tandvårdsstudier. Syftet bakom deras besök och studier av OD är en granskning och ett försök att efterlikna studiemodellen problembaserat lärande (PBL) och för att kika lite på ODs studier runt preventiv tandvård.

I observationen av studiemiljön här i Malmö gör de jämförelser bland annat av hur dockorna används i den kliniska miljön.

– Er studiemodell, PBL, är väldigt känd i hela världen, säger Shun på engelska. Vi är här för att lära av den här fakulteten hur vi kan effektivisera och förbättra vår PBL. Vi har mycket att lära av er, fortsätter han. Nordisk tandvård är för övrigt väldigt avancerad.

Skillnaden mellan hur PBL bedrivs här i Malmö och i Niigata är enligt Chikaru hur ofta man ses i grupperna. Då kontakten mellan de olika grupperna av studenter är kontinuerlig i Malmö, träffas man bara ett fåtal gånger per termin vid Niigatas odontologiska fakultet. PBL har funnits ett par år i Japan redan men är alltså inte implementerat på samma sätt som här.

– Till Malmö kommer studenter från hela världen, säger Hikaru. På Niigata School of Dentistry finns bara japanska studenter. Det är en stor skillnad mellan våra träningsmiljöer.

– Det är en givande kontakt mellan Niigata och Malmö som nu börjar få en stadga efter några år av utbyte, säger Peter Carlsson, övertandläkare vid avdelningen för Cariologi. Samtidigt som de japanska studenterna är här, finns två studenter från Malmö i Niigata. Vi hoppas att även de kommande åren fortsätta med detta program som vilar på ett avtal som löper fram till 2020.

Vad gästerna från Japan annars förvånas av är hur tidigt studenterna i Malmö introduceras för patientverksamheten. Niigata låter inte studenterna komma i patientkontakt förrän det sista året, termin 11 och 12. Detta menar dem gör att tryggheten i professionen utvecklas senare i Japan än den gör här.

– En annan skillnad, säger Yusuke, är att ni svenskar är större än japaner. Det ser man också på tandstorlekar. Några av verktygen i tandvården har andra dimensioner i Japan.

– Malmömänniskorna är väldigt trevliga. Vi vill bo här och fortsätta våra studier här istället, skrattar Chikaru.

Intensiva studier av den odontologiska fakulteten gör att de fyra medlemmarna i den japanska delegationen stannar i Malmö i två veckor.

Text: Johan Portland