Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Om träning mot smärta vann Forskar Grand Prix

2017-10-20

FORSKAR GRAND PRIX. Det blir tandläkaren Birgitta Häggman-Henrikson som försvarar Malmö högskolas färger i riksfinalen av Forskar Grand Prix. På fredagen vann hennes fyra minuter om träning som hjälp mot smärta den årliga uttagningstävlingen på S:t Petri skola.

— Det var spännande och lärorikt att vara med. Det är alltid roligt att få berätta om den forskning vi håller på med på Odontologiska fakulteten och Malmö högskola. Det var inspirerande att prata för den här unga publiken, sade Birgitta Häggman-Henrikson, docent vid avdelningen för orofacial smärta och käkfunktion.
Birgitta Häggman-HenriksonForskarna från Malmö högskola mötte drygt 200 andraringare på S:t Petri skola. Forskar Grand Prix, som är ett slags science slam, introducerades i Sverige 2012.

Tävlingen går ut på att presentera sin forskning på bästa sätt på fyra minuter. Presentationen ska vara så fängslande, inspirerande och pedagogisk som möjligt. Eleverna röstade tillsammans med en expertjury fram vem som ska representera Malmö högskola i finalen.

Många i Sverige har långvarig smärta, och  andelen individer med smärta ökar, framför allt bland ungdomar. Smärta är ofta relaterat till stress.
— Vi hoppas att genom att studera hur träning kan påverka hjärnan kan hitta metoder som är bättre än värktabletter, sade  Birgitta Häggman-Henrikson och skickade med uppmaningen till eleverna att testa träning i stället för värktablett nästa gång de har huvudvärk.

Riksfinalen av Forskar Grand Prix avgörs på Nalen i Stockholm den 28 november

Text: Magnus Jando