Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Nytt fasadmaterial ska testas på del av Orkanen

2017-11-15

ORKANEN. Snart monteras en provbit av ett nytt fasadmaterial på en del av fasaden mot grannhuset Studio. Det är framför allt materialets estetiska värden som ska utvärderas – av högskola, arkitekt och Malmö stad.

Det har varit problem med Orkanens glasfasad sedan huset byggdes. Nu ska ett nytt fasadmaterial testas – en första provbit på tjugo kvadratmeter ska monteras, för att sedan utvärderas. Framför allt är det en estetisk bedömning av det nya fasadmaterialet som ska göras av högskolan, av husets arkitekt, och av Stadsarkitektkontoret och Malmö stad.

Provbiten ska sättas upp på hus A mot kajen närmast grannhuset Studio. Den kommer att monteras inom ett par veckor och ska sitta kvar under en utvärderingsperiod. Än så länge är det inte beslutat att fasaden ska bytas, det här är ett test, och det kan bli aktuellt att prova ytterligare fasadmaterial. Samma arkitekt som gjorde husets arkitektur från början hjälper till att ta fram den nya fasaden för att de initiala idéerna med fasaden och byggnaden inte ska förloras.

Bakgrunden till att högskolan testar ett nytt material är att det tidigt visade sig vara problem med Orkanens glasfasad. Ett antal (11) glasstycken har lossnat under åren sedan huset byggdes och det har gjorts ett flertal utredningar, senast tillsammans med Lunds tekniska högskola då det konstaterades att problemet är komplext – det inte räcker med en typ av åtgärd för att garantera hållbarheten. Samtidigt som högskolan undersöker nya fasadmaterial passar man på att titta på fasadens energibesparande egenskaper så att det fasadmaterial som testas blir minst lika energibesparande som det nuvarande. 

Vad händer när?

  • Nästa vecka (vecka 47) levereras materialet som ska monteras till innergård A , det kommer inte innebära någon nämnvärd störning för verksamheten på insidan
  • Det befintliga fasadmaterialet på testfasaden på A-huset tas ner och provbiten monteras. Fasadarbetet förväntas pågå vecka 48-50 och kan innebära mindre störningar, framför allt i gymnastiksalen
  • Provbiten kommer att sitta uppe på fasaden ett par månader för att de olika intressenterna ska kunna utvärdera den.

Text: Johanna Svensson