Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Gästföreläsning av Nobelpristagare

2017-08-18

GÄSTFÖRELÄSNING. Fredspristagaren Shirin Ebadi kommer till Malmö högskola. 
Här ska den välkända människorättsaktivisten och juristen hålla en öppen föreläsning för lärosätets medarbetare, studenter och andra intresserade.
– En fantastisk möjlighet att få lyssna till en kvinna som genom sina gärningar verkligen har påverkat vår värld och historia, säger Cecilia Christersson, vicerektor.  

  Shirin Ebadi, mottagare av Nobels fredspris 2003
  Shirid Ebadi tilldelades Nobels fredspris 2003. Den 30 augusti håller hon en öppen gästföeläsning på Malmö högskola.

Shirin Ebadi tilldelades Nobels fredspris 2003. I sin motivering skrev den norska Nobelpriskommittén: ”Som advokat, domare, föreläsare, författare och aktivist har hennes röst hörts klar och stark i Iran och långt utöver hemlandet. Hon har stått fram med yrkesmässig tyngd, stort mod och hon har trotsat faran”.
I dag lever hon i exil i London efter att ha utsatts för omfattande trakasserier av regimens hantlangare, fängelsestraff och fått sina tillgångar konfiskerade i sitt forna hemland.  

Shirin Ebadi, 70, är född och uppväxt i Iran i en akademikerfamilj – pappan var professor i juridik och advokat. Efter sin ordinarie skolgång följde hon i faderns spår och studerade juridik vid Teheran universitetet. Med en doktorsexamen i privaträtt som resultat under 70-talets första hälft.  
Några år därefter blev hon, som första kvinna i Iran, utsedd till domare. Ett arbete som hon dock tvingades lämna efter revolutionen 1979. Med följd att Shirin Ebadi bland annat kom att ägna sig åt att undervisa på universitetet, skriva böcker och artiklar samt arbeta på olika sätt för mänskliga rättigheter och hjälpa politiskt förföljda medborgare och deras anhöriga.

I början av 90-talet fick hon sedan, efter flera års kamp mot myndigheterna, sin licens för privat advokatverksamhet. Då kom hon under de följande åren att ta sig an en rad politiskt väldigt känsliga mål – vilket inte uppskattades av den hårdföra regimen. Shirin Ebadi grundade även under denna period flera mänskorättsorganisationer, vilka också motarbetades av myndigheterna.
Hon bestämde sig därför till slut, i november 2009, att leva i exil efter det att den revolutionära domstolen beslutat att konfiskera hennes ägodelar och tillgångar, inklusive nobelmedalj och diplom.   

Under föreläsningen på Malmö högskola kommer Shirin Ebadi att prata om mänskliga rättigheter, då framför allt för kvinnor och barn. Efteråt kommer åhörarna att ha möjlighet att ställa frågor till Shirin Ebadi. Föreläsningen kommer att tolkas till engelska.

Text: PM Eriksson