Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Maria Hellström Reimer invald i Nationalmuseums insynsråd

2017-03-22

Maria Hellström Reimer, professor i design på K3, har på uppdrag av kulturdepartementet blivit invald som ledamot i Nationalmuseets insynsråd. 

– Nationalmuseum har ett nationellt ansvar för form och design och ett uppdrag att bevara kulturarvet. Det är mycket speciellt att få vara med och påverka vad som betraktas som kvalitet, säger Maria Hellström Reimer.

Bidrar med expertis och insyn

Insynsrådets uppgift är att ge myndighetschefen råd och vara en viktig del i demokratifrågan om allmänhetens förtroende för myndigheten. Uppdraget som ledamot sträcker sig över tre år.

Maria Hellström Reimer– Vi ledamöter kommer bidra med expertis, medborglig insyn, uttrycka våra åsikter och påverka beslut. Jag hoppas kunna bidra till att vidga perspektivet, och inte bara fokusera på storstadsområden, säger Maria Hellström Reimer.

– Det är extra roligt då jag har en bakgrund inom fri konst och efter det rört mig in mot det design- och formområdet. Nationalmuseums verksamhet spänner över båda delarna, tillägger hon.

I rådet sitter även Nationalmuseums överintendent Berndt Arell, företagsekonom Anders Sylvén, museikonsult Ann Strömberg och civilekonom Yvonne Gustafsson. Maria Hellström Reimer ersätter Sara Kristofferson, professor i designhistoria på Konstfack, som ledamot.

Nytt fokus på design

Nationalmuseums byggnad på Blasieholmen i Stockholm har varit stängt för renovering sedan 2013, och öppnar åter dörrarna nästa år.

– Det är roligt att vara med just nu efter museets genomgripande förändringar. Många tänker på traditionell konst när man pratar om Nationalmuseum, men jag tror designområdet kommer leda till den största förnyelsen av verksamheten. 

Text: Amanda Malmquist