Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Malmö högskolestudenten – då och nu

2017-03-23

BERÄTTELSER PÅ VÄGEN. Studenterna, vilka var de för femton år sedan och hur har de förändrats? En tidningsartikel från 2002 ger en bild. Olof Samuelsson på Studenthälsan berättar om skillnader han har funderat på.

”Ensamstående småbarnsmamman Laila är uppvuxen i Malmö och har arbetat men inte studerat tidigare. Hon har två barn, Felix som är tre och Max som är två, och de bor i Södra Innerstaden. Laila är 28 år och ska bli lärare, hennes mamma kommer från Grekland och pappa från Sverige. Ingen av dem har läst på högskola eller universitet.”

Så såg Sydsvenskans bild av en typisk Malmö högskolestudent ut den 10 mars 2002.

Fortfarande kommer majoriteten av de nya studenterna från Skåne, men andelen minskar, från 89 procent läsåret 1998, till 55 procent år 2013. Andra stora grupper kommer nu från Stockholm och Västra Götaland. Att vara första generationens akademiker är fortfarande vanligt, vid den senaste mätningen 2015 var sju av tio studenter på Malmö högskola de första i sin familj att börja läsa på högskola. Då var medianåldern 22,2.

Olof Samuelsson är kurator på Studenthälsan sedan tio år och tycker spontant att några saker verkar ha förändrats:

”Jag märker nu är det är lite fler killar hos Studenthälsan. Det kan bero på att de har ökat överhuvudtaget eller att det har blivit mer accepterat för killar att gå och prata. En annan skillnad jag ser är att glappet mellan gymnasiet och högskolan verkar ha ökat – på gymnasiet har studenterna mycket nära kontakt med sina lärare och på högskolan är studentgrupperna ofta väldigt stora. En helt annan sak som har förvånat mig är att så många studenter blir sambos väldigt tidigt, det är inte ovanligt med 22-åringar som varit ihop i sex år och bott ihop i tre. Det verkar som att det är okej numera, och att det finns en längtan efter sambolivet, men det beror nog också på bostadssituationen. Det är svårt att få bostad och det är inte ovanligt att föräldrar varnar sina barn för CSN och avråder dem från att ta lån och vill att de ska bo hemma under studietiden.”

Hur är livet som student i Malmö 2017? På Instagram och Snapchat turas studenter från Malmö högskola om att ha hand om kontona en månad i taget, följ dem! @malmostudent

En typisk student

Text: Johanna Svensson