Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Malmö högskola kan komma att få polisutbildning

2017-04-11

UTBILDNING. Socialdemokraterna vill ha 10 000 fler polisanställda till 2024 och föreslår två nya polisutbildningar från 2019. Den ena av dem placeras med största sannolikhet i Malmö.

Det framkom vid en pressträff med finansminister Magdalena Andersson och inrikesminister Anders Ygeman på den pågående S-kongressen i Göteborg. Formellt är det Polismyndigheten som beslutar om placering av nya polisutbildningar, men både Anders Ygeman och rikspolischefen Dan Eliasson har tidigare ställt sig positiva till en polishögskola i Malmö.
—  Malmö är en mycket rimlig placering för den södra. Den västra kan bli Göteborg eller Borås, sade Anders Ygeman till Sydsvenskan på tisdagen.

Flera relevanta områden på Malmö högskola
I en gemensam skrivelse till regeringen i december gav Malmö högskolas rektor Kerstin Tham och Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö, sitt stöd till tankarna om en polisutbildning i Malmö.
” Malmö högskola har lång erfarenhet av breddad rekrytering till högre utbildning och har forskning och utbildning inom flera områden som kan komma en ny polisutbildning till gagn, så som t ex Kriminologi, Socialt arbete, Idrottsvetenskap och Mänskliga rättigheter”, skrev de bland annat  i brevet till ministern.

Bedrivs som uppdragsutbildning
Polisutbildning bedrivs för närvarande som uppdragsutbildning vid tre högskolor i Sverige: Södertörns högskola, Umeå universitet och Linnéuniversitetet.
Per Hillbur, prorektor vid Malmö högskola, ser flera fördelar om en polisutbildning placeras vid Malmö högskola:
— Vi välkomnar om det kommer ett sådant beslut. Vi har en mycket stark kunskapsbas inom många områden som ingår i polisutbildningen. En av poängerna med att lägga utbildningen vid Malmö högskola är också att studenterna utbildar sig en miljö med andra starka professionsutbildningar, t ex socionomer och lärare, säger Per Hillbur och tillägger:
— Om vi får förfrågan att starta polisutbildning så ställer det förstås krav på resurser för att bygga upp en sådan.

Text: Magnus Jando