Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Malmö högskola blir Riksidrottsuniversitet 2018

2017-11-30

IDROTTSVETENSKAP. Malmö högskola blir Riksidrottsuniversitet 2018. Beslutet har fattats av Riksidrottsförbundet som ett led i att utveckla svensk idrott.

—  Det är mycket glädjande och en kvalitetsstämpel som kan innebära ökat samarbete på sikt, säger Torun Mattsson, prefekt för Institutionen för idrottsvetenskap vid Malmö högskola.

Det är i samarbete med Halmstad högskola som Malmö högskola får möjlighet att bli Riksidrottsuniversitet från och med 2018, året då Malmö högskola blir Malmö universitet. Ansökan skickades in till Riksidrottsförbundet i våras.
Ett Riksidrottsuniversitet arbetar bland annat med utbildning, praktiknära forskning och anpassade universitetsstudier.
” I satsningen ingår också akademisk tränarexamen och praktiknära forskning som bidrar till bättre utbildade tränare, högre kvalitet på träningar och bättre stöd till aktiva”, skriver Riksidrottsförbundet i ett pressmeddelande.

Samhällsvetenskaplig profil

Torun Mattsson ser utnämningen som ett erkännande av Malmö högskolas samverkan med idrottsrörelsen i södra Sverige och den samhällsvetenskapliga profilen som idrottsvetenskap i Malmö har.

Johan R Norberg är professor i idrottsvetenskap vid Malmö högskola:
— Vi kompletterar med vårt praktiknära samhällsperspektiv där vi undersöker idrottens utmaningar och roll i samhället, bland annat socioekonomiskt. Vi har redan flera samverkansprojekt med Skåneidrotten. Nu kan vi fortsätta utveckla dessa samtidigt som elitaktiva studenter kan göra en rejäl satsning på sin idrott, säger Johan R Norberg.

Text: Magnus Jando