Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

"Kasta böcker istället för bomber!"

2017-08-31

GÄSTFÖRELÄSNING, Hon propagerade för att kasta böcker istället för bomber på IS, var kritisk till Irans regering samt vädjade till den svenska regeringen att respektera afghanska flyktingar. När den iranska fredspristagaren, domaren och människorättsaktivisten Shirin Ebadi besökte Malmö högskola var intresset stort och frågorna från publiken många.

  Shirin Ebadi gästföreläser vid Malmö högskola
  Shirin Ebadi med studenter på Malmö högskola

– Just nu läggs det billioner dollar på att bekämpa IS militärt, vilket i princip är en omöjlighet. IS sprider sig bara och återuppstår på nya platser. För att eliminera IS gäller det att dra upp dem med rötterna och då gäller det att förstå var rötterna till muslimsk fundamentalism finns, sa Shirin Ebadi och fortsatte:
– Okunskap och brist på utbildning är en stark grogrund för IS. Därför borde vi bygga skolor istället för att bekämpa dem militärt. Släng böcker istället för bomber på IS, då går det snabbare!

Brist på framtidstro
Shirin Ebadi pekade även på att utanförskap och brist på framtidstro går igen hos många IS-anhängare. Många av dem har dessutom växt upp i totalitära och korrupta stater, i avsaknad av demokratiska värderingar.
– Det är ofta i rädslan för det okända som osäkerhet och hat föds. För att motarbeta detta gäller det att vi möts och lär mer om och av varandra. Ni ska vara stolta över ert multikulturella Malmö, där en person som jag kan berätta om sin religion som jag gör för er i dag. Till unga muslimer i Malmö och hela världen vill jag säga: låt er inte luras eller lockas av radikala muslimer. Islam är emot våld och muslimer kan absolut leva sida vid sida med människor från andra religioner, sa Shirin Ebadi.

Bland frågorna som ställdes efter föredraget var det en som stack ut lite extra. Den ställdes av ensamkommande ung afghansk man, som ville ha fredspristagarens syn på Sveriges behandling av denna grupp. I sitt svar berättade Shirin Ebadi bland annat om bakgrunden och orsaken till varför många afghaner har det svårt i dag.

Skamligt beteende
– Efter kriget mellan Iran och Irak på 1980-talet saknades det arbetskraft i Iran och många afghaner välkomnades in i landet. De erbjöds arbete, men fick inga identitetshandlingar. De som gifte sig fick därför inga vigselbevis, barnen som föddes inga personbevis och därmed ingen rätt till utbildning. Detta var ett rent skamligt beteende av den iranska regeringen, sa Shirin Ebadi och fortsatte:
– Många av dessa afghaner är nu på flykt i Europa. Jag vädjar därför till den svenska regeringen att lyssna till dessa människor och inte sända tillbaka dem till Afghanistan, där ett stort antal människor dödas varje dag. Vad ska dessa unga människor göra och vart ska de ta vägen? Men jag är hoppfull inför att den svenska och andra regeringar visar mer respekt för afghanerna på flykt.

Shirin Ebadi var i Malmö för att delta i en konferens arrangerad av Pen International. Före föreläsningen träffade hon också en mindre delegation från Malmö högskola, med både ledningsrepresentanter och studenter.

Text: Lotta Solding