Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Forskning om tandreglering vann europeiskt pris

2017-06-14

FORSKNING. Doktorand Niels Ganzer, OD, har fått priset för bästa forskningspresentation vid den årliga europeiska tandregleringskonferensen i Montreux. Forskningen rör en ny metod för att med 3D-skanning mäta hur tänder flyttar sig vid tandreglering. 

Niels Ganzer

—  Det är väldigt glädjande. Man sitter timme efter timme vid datorn och så plötsligt står man där på en stor scen inför 2000 kollegor och känner att så många uppskattar ens forskning och att man lyckas presentera det på ett bra sätt , säger Niels Ganzer.

Niels Ganzer är specialisttandläkare inom ortodonti och arbetar med tandställningar. Hans forskning vid Malmö högskola går ut på att utvärdera effekterna av en ny metod där man med hjälp av 3D- skannade modeller mäter hur tänderna flyttar sig. För att mäta skillnaden mellan före och efter behandlingen måste start- och slutmodellen läggas ovanpå varandra.

—Detta är särskilt svårt med tandställning då käkarna fortfarande växer och tänderna flyttas. Min metod använder en ny teknik som gör det möjligt att hitta referenspunkter trots att det sker förändringar under behandlingens gång, säger Niels Ganzer.

Han har genomfört randomiserade studier på 80 patienter och ska använda den nya metoden för att utvärdera behandlingsresultatet. Målet med forskningen är att jämföra en ny behandlingsmetod som använder små skruvar i käkbenet  med en konventionell metod.

Text: Magnus Jando