Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Firandet börjar vid årshögtiden

2017-08-24

BERÄTTELSER PÅ VÄGEN. Under hösten är det många som på olika sätt planerar för universitetsblivandet. En av dem är Karolina Rosenqvist, som är projektledare för ”Universitet 2018”, projektet som ska samordna firandet. Här berättar hon om arbetet i projektgruppen så här långt.

Exempelbild grafiskt-element-Universitet-2018”Firandet kommer att börja vid årshögtiden i år och fortsätta under nästa år, i form av ett omfattande evenemangsprogram. Det stora firandet kommer att hållas den 31 augusti 2018 och det är fortfarande på idéstadiet. Vår stora utmaning är att lägga ett väl sammansatt program som vågar sticka ut hakan lite samtidigt som vi visar upp både vår bredd och spets. Vi har förstås hämtat inspiration och lärdom hos andra lärosäten som har anordnat stora firanden, men samtidigt är det viktigt att vi gör på vårt eget sätt och utgår ifrån det som är Malmö universitet.

Just nu håller vi på att samla in alla aktiviteter som fakulteterna planerar att genomföra, för att sätta ihop ett program och kunna ge stöd i planeringen. Mycket är ju redan planerat sedan tidigare och det kan vara möjligt att ge de aktiviteterna en speciell prägel under det här året, men det kan också vara så att det finns nya idéer som man har gått och burit på och nu får möjlighet att genomföra. Vi hoppas att det kommer att vara en bra bredd på aktiviteterna som kommer in, att de täcker alla de teman och målgrupper som vi har tänkt oss och att det finns mycket studentmedverkan.

På ett av våra första möten bara spånade vi fritt och kom på idéer om exempelvis utställningar, konserter, debatter och visningar. Det blir annars lätt att man tänker på konferenser och seminarier eftersom vi är vana vid den typen av aktiviteter, men det här året är en chans att nå nya målgrupper och då kanske man måste tänka annorlunda. Samtidigt får programmet inte bli jippobetonat utan ska ge en bild av allt Malmö universitet kan och vill i framtiden, men ändå med glimten i ögat.

Min personliga förhoppning är att vi kan prova nya format och etablera samarbeten som vi faktiskt kan bygga vidare på efter det här året, då känner i alla fall jag att vi har nått ytterligare ett mål.”

 

Projektgruppens uppdrag är att kartlägga de aktiviteter som redan är planerade, föreslå teman och helt nya evenemang och vara ett stöd till fakulteterna i planeringen. Här kan du läsa mer om deras uppdrag och vilka som ingår i gruppen

Text: Janni Karlsson