Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

"Ett fantastiskt sätt att rensa huvudet"

2017-05-05

BERÄTTELSER PÅ VÄGEN. Daniel Jönsson, andraviolinist i Malmö Akademiska Orkester samt odontologie doktor och specialisttandläkare i parodontologi på OD, berättar om hur han blev en del av orkestern och vad den betydde för honom under studietiden.

daniel-jonsson2

Daniel Jönsson, när han var ny i orkestern.

"Låt mig först ta er tillbaka till 1999. Bill Clinton håller på att förlora presidentämbetet för att ha kuckelurat med Lewinsky. På TV visas Varan-TV och Kvinnofängelset och Bomfunk MC:s låt Freestyler är ascool. Ingen sa fet på den tiden. Jag var 19, gick tredje termin på tandläkarprogrammet och njöt av studentlivet. Då och då, när jag städade under sängen i korridorrummet på Skyline blev jag påmind om att jag faktiskt spelar fiol. Jag tänkte på att det nog blir klurigt att försöka höras jämte pulpahornens samstämmiga blås med min fiol, så den får nog ligga där tills jag hittar en orkester som passar bättre.

En dag när jag passerade en anslagstavla på käftis såg jag en gul lapp. Det var ett anslag om en nybildad orkester – Malmö akademiska orkester. En korridorkompis och två kursare var redan med i Malmö akademiska kör och genom dem hade jag kunnat konstatera att Austin Powers var en viktig kulturreferens både för mig och för Daniel Hansson, som skulle leda orkestern. Men håller mitt fiolspelande måttet? Väl hemma stämde jag fiolen och spelade igenom några stycken. Det lät sådär. Jag övade intensivt, till mina korridorkompisars blandade entusiasm. Jag kom nervös till provspelningen. Jag blev antagen till orkestern. Lycka! Daniel har i efterhand uttryckt att jag var uppenbart rostig, men hade potential.

Det är svårt att beskriva hur mycket Malmö akademiska orkester har betytt för mig utan att framstå som tramsigt sentimental. På det sociala planet har jag fått många vänner som jag idag räknar som mina närmaste. Att då komma till orkestern och bara tänka musik och fingersättning är ett fantastiskt sätt att rensa huvudet och som en kollega som var med ett tag uttryckte det – balsam för själen!

Så var det sommarturnéerna. Jag kan inte bestämma mig för vilken som var bäst – första eller andra Tjeckienresan eller kanske första Brasilienturnén. Det får bli den allra första sommarturnén – Italien 2001."

Nyfiken på hur det låter?

Missa inte vårens sista konsert med Malmö akademiska kör och orkester den 6 juni