Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

De tävlar i fyra minuter forskning

2017-10-09

FORSKAR GRAND PRIX. För sjätte gången är andraringarna på St Petri skola i Malmö med och utser Malmö högskolas representant i riksfinalen av Forskar Grand Prix. På bara fyra minuter ska deltagarna förklara sin forskning på bästa sätt.

Forskar Grand Prix introducerades i Sverige 2012. Presentationen ska vara så fängslande, inspirerande och pedagogisk som möjligt. Malmö högskolas uttagning sker inför ett par hundra vetgiriga gymnasister i aulan på St Petri skola.
Lisa Hellström, lektor på LS, är en av de fem forskarna som i år gör upp om finalplatsen i Stockholm.
— Jag ställer upp i Forskar Grand Prix för att jag gillar att utmana mig själv. Att presentera min forskning på fyra minuter för ett gäng gymnasieungdomar är en verklig utmaning, säger Lisa Hellström.
I somras deltog hon i Malmö Högskolas och Lunds Universitets årliga forskarduell under Almedalsveckan på Gotland.

"Vad är det viktigaste med min forskning?"

— De viktigaste lärdomarna från den tävlingen var att jag fick en ny syn på min egen forskning och nyttan med denna. Att ställa sig frågan ”Vad är det viktigaste med min forskning - och hur förmedlar jag detta under ett par minuter” är något alla forskare borde utsättas för då och då, säger Lisa Hellström.
Tanken med Forskar Grand Prix att presentera spännande forskning på ett nytt och lite annorlunda sätt för unga människor. Förhoppningsvis gör tävlingen eleverna på S:t Petri nyfikna på akademiska studier och forskning.

Växelverkan form och innehåll

Universitetslektor Cecilia Olsson Jers, LS, har under alla år hjälpt forskarna finslipa sina manus inför uttagningstävlingen.  Som forskare intresserar sig Cecilia särskilt för muntlig och skriftlig framställan och jobbar för tillfället med tre olika projekt kring forskningskommunikation, muntligt yrkesspråk och bedömning av muntliga presentationer. 
Cecilia Olsson Jers

Sedan flera år är hon också kursledare för doktorandkursen Communicating Research. Hon tycker att forskning på och coachning av forskningskommunikation är spännande - "innehållet utmanar formen och formen utmanar innehållet".
—  Vi forskare har olika sätt att tala och skriva fram vetenskap på och det är en förmån att få möta både etablerade forskare och doktorander från olika discipliner. Genom det har jag blivit rätt bra på att utmana det konventionella. Det finns nämligen många egenpåhittade regler om vad som gäller för muntlig forskningskommunikation, säger Cecilia Olsson Jers.

Ett par timmar per minut

—Undersökningar visar att det inte är ovanligt att lägga ner två till tre timmar i förberedelse på varje minut som man får till sitt förfogande i skarpt läge. Och då ska man veta att manuset man skriver enbart är ett stöd i förberedelsen. Det handlar inte om innantilläsning vid presentationen. Då handlar det om att lita på sig själv i en muntlig situation, säger Cecilia Olsson Jers.

Det har gått bra för  Malmö högskola i riksfinalen: Michael Brain, OD, vann den nationella finalen 2014 och bjöds morgonen efter in till en lång intervju i TV4. Silvia Galli och Daniel Jönsson, båda OD, kom tvåa respektive trea.
Forskar Grand Prix arrangeras av Vetenskap & Allmänhet med stöd av forskningsråden.

Text: Magnus Jando