Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Biblioteket får stort bidrag till Forskarnas galleri

2017-01-25

Sara Kjellberg, Lotta Wogensen, Lotti Dorthé och Annsofie Olsson arbetar med Forskarnas galleri.

FORSKNINGSKOMMUNIKATION. Nu blir biblioteket ännu bättre på att visa upp högskolans forskning. Fler utställningar ska skapas i samarbete med forskare och 400 000 kronor från Riksbankens jubileumsfond bidrar till att Forskarnas galleri kan utvecklas.

– Studenter och andra biblioteksbesökare ska kunna ta del av forskningen på ett enkelt och lustfyllt sätt, säger bibliotekarien Lotta Wogensen, projektledare för Forskarnas galleri.

Tankar om att kommunicera högskolans forskning i biblioteksrummet har funnits länge. Men det är först under den senaste tiden som det funnits både tid och plats för att utveckla idéerna. Förra året skapades White box, en utställningsyta på Orkanenbiblioteket som har haft flera uppmärksammade evenemang, bland annat om flykt och kvinnliga arbetarförfattare.

– Vi har märkt av att det finns en stor efterfrågan från forskarna, säger bibliotekarien Annsofie Olsson, som också är med i projektgruppen.

Följeforskare
För att utveckla konceptet ytterligare sökte biblioteket pengar från Riksbankens jubileumsfond. Forskaren Sara Kjellberg, som arbetar på biblioteket, kommer att delta i projektet som så kallad följeforskare och tanken är också att erfarenheterna kan spridas vidare till andra akademiska bibliotek.

– Vi vill dela med oss av vår kunskap och hoppas att fler bibliotek följer efter, säger Annsofie Olsson.

Biblioteket kommer delvis att använda pengarna från RJ till teknisk utrustning. Men framför allt ger tillskottet en möjlighet för den ansvariga gruppen – Lotta Wogensen, Annsofie Olsson, Lotti Dorthé, och Sara Kjellberg – att ägna tid åt projektet och testa en del av de många idéer som finns.

Öppen plats
Orkanenbiblioteket har nästan 400 000 besökare varje år, ligger centralt i Malmö och är öppet för alla. Forskarnas galleri vill nå ut till studenter, men blir också ett sätt att presentera forskning för allmänheten.

– Det här är en öppen plats och forskning är ju inte bara en angelägenhet för högskolan, säger Lotti Dorthé.

Nästa utställning kommer biblioteket att skapa tillsammans med forskare från Centrum för sexologi och sexualitetsstudier.

Text: Eva Tornbjer