Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Ny dekan på Fakulteten för hälsa och samhälle

2017-02-02

MEDARBETARE. I augusti tillträder Anders Kottorp som ny dekan för Fakulteten för hälsa och samhälle. Anders är för tillfället professor i arbetsterapi vid University of Illinois at Chicago och har tidigare varit verksam vid Karolinska Institutet.

Anders KottorpAnders Kottorp är legitimerad arbetsterapeut och professor i arbetsterapi. Åren 2003–2014 var han verksam vid Karolinska Institutet, först som lektor/docent och sedan som vice prefekt. Han var även föreståndare för den Nationella forskarskolan i vårdvetenskap, som ett hundratal doktorander har genomgått. Närmast kommer Anders från University of Illinois at Chicago.

– Jag hade faktiskt inte planerat att lämna Chicago än, men detta uppdrag var så utmanande och unikt att jag inte ville missa möjligheten. Jag saknar även den svenska akademiska miljön och kulturen, berättar han.

Erfarenheter av internationellt samarbete

Anders Kottorp har en omfattande kompetens och erfarenhet av internationellt samarbete. Han både driver och samarbetar i olika pågående forskningsprojekt med Japan, Uganda, USA och flera länder i Europa. 

– Mitt forskningsfokus har alltid varit på de konsekvenser som personer med olika sjukdomar eller skador kan uppleva i ett vardags- och samhällsperspektiv, och hur de kan minimeras på olika sätt. Jag har haft förmånen att arbeta med i princip alla typer av klienter och brukare i min forskning och ofta i tvärvetenskapliga och multiprofessionella sammanhang, säger Anders.

Ser fram emot det nya uppdraget 

Nu ser han fram emot att börja som dekan på Fakulteten för hälsa och samhälle och få möjligheten att vara med i övergången från högskola till universitet.

– Jag uppskattar Malmö högskolas profil och samhällsengagemang och fakulteten har en spännande dynamik med starka utbildningar och starka forskningsområden, berättar han.

– Anders Kottorp har mycket värdefull kunskap och erfarenhet från sina tidigare uppdrag. Vi ser fram emot att han ska börja hos oss och leda fakulteten när vi blir universitet, säger Kerstin Tham.

Fram till att Anders Kottorp tillträder den 1 augusti sitter Thomas Arnebrant som tillförordnad dekan.

 

Text: Carolin Lind