Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Förberedelserna för Social Innovation Summit i full gång

2016-09-23

KONFERENS. Snart är det dags för den andra upplagan av Social Innovation Summit, en konferens för alla som är intresserade av social innovation och samhällsentreprenörskap. Under två dagar möts deltagare över sektorsgränserna för att tillsammans utforska, forma och främja social innovation. Malmö högskola erbjuder 20 fribiljetter för intresserade medarbetare och flera föreläsningar är öppna för studenter i sällskap med sin lärare.

Den 25–26 oktober är det dags för årets upplaga av Social Innovation Summit, konferensen för social innovation och samhällsentreprenörskap. Konferensen arrangeras av Mötesplats Social Innovation i samarbete med Malmö stad, Region Skåne och Malmö högskola.

Premiärkonferensen blev publiksuccé

Förra årets premiär lockade en stor publik från alla sektorer på över 600 deltagare. Projektledare Anna Landeborg berättar att konferensen fick stor spridning, både nationellt och internationellt, och ett enormt genomslag i sociala medier.

– Vi förstår att konferensen var en efterlängtad mötesplats för alla som på olika sätt har ett intresse av social innovation. Ofta träffas offentlig sektor för sig, idéburen sektor för sig och näringslivet för sig, och dessutom pratar man om innovation och samhällsutmaningar på olika sätt. Det vi gör är att samla alla på samma konferens för att de ska kunna mötas, nätverka och tillsammans skapa mer och bättre förutsättningar för social innovation, säger hon.

Samhällsutmaningarna driver innovation

Begreppet social innovation brukar förklaras som innovativa tjänster, produkter, processer och metoder som strävar efter att möta samhällets utmaningar. Det kan vara allt ifrån klimathot till finanskris, segregation, arbetslöshet, åldrande befolkning och utanförskap.

Med utgångspunkt i att samhällsutmaningar driver innovation fokuserar årets konferens speciellt på Ett fjärde temaspår fokuserar på metoder, det vill säga hur får vi social innovation att hända.

– I dag tar vi saker som förskola och brandkår för givet och som en del av systemet, men på sin tid var de sociala innovationer som en lösning på samhällsutmaningar man stod inför då. Vi vet att sociala innovationer är en del av lösningen på de stora samhällsutmaningar vi ser idag och de utmaningar vi kommer att stå inför i framtiden. Vilka blir de sociala innovationer som vi kommer att ta som självklara i framtiden?, undrar Anna.

Några av årets många talare är bland andra Caroline Casey, grundare av Kanchi, som vill utmana människors och organisationers syn på funktionsnedsättningar, och Ann Mettler, chef för European Political Strategy Centre, som levererar skarpa omvärldsanalyser kring global politisk utveckling inom fälten innovation, ny teknologi och entreprenörskap.

Fribiljetter för medarbetare och inbjudan till studenter

Malmö högskola erbjuder 20 biljetter för medarbetare som är intresserade av att delta på Social Innovation Summit. Här anmäler du dig för att få en av dem. Biljetterna fördelas enligt först till kvarn-principen. 

Studenter som har ett intresse av social innovation och samhällsentreprenörskap får delta gratis på konferensens fyra keynote-sessioner i sällskap med sin lärare. Intresserade lärare kan kontakta Anna Landeborg.

Text: Janni Karlsson