Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Bra att veta

Malmö och regionen

En klimatsmart kunskaps stad med rötter på 1200-talet

Det givmilda sillfisket under 1200-talet var början på utvecklingen för Malmö, och Malmö växte till en av de största städerna i Skandinavien under 1500-talet. Korsvirkeshus, apoteket och handelsbutiker från den tiden finns fortfarande kvar i de äldsta delarna av Malmö där man också kan hitta stenlagda gator och torg. Efter intensiv industrialisering, inklusive textil och tobaksproduktion och varvsindustri, valde staden en helt ny revolutionär strategi i slutet av 1990-talet. Idag är Malmö en klimatsmart kunskaps stad, som anges som den fjärde mest innovativa i världen av OECD. Med en ung, nyfiken och kreativ befolkning – nästan hälften av Malmös invånare är under 35. Malmö har cirka 300 000 invånare och Öresundsregionen som helhet är hem till drygt 3,8 miljoner människor.

Lokala råvaror och internationella influenser

Med 175 olika nationaliteter representerade bland den lokala befolkningen är det naturligtvis bäddat för spännande och varierad mat med utrymme för både nyfikenhet och experimenterande. Lägg till ett överflöd av lokala kvalitetsråvaror från havet och de bördiga slätterna i Skåne och du kan börja att tänka dig vad Skåne har att erbjuda. I Malmö kan du njuta av såväl klassiska svenska rätter som kulinariska specialiteter från alla hörn av världen.

Tid för avkoppling?

Det är lätt att koppla av i Malmö som bjuder på många musik scener, populära konstgallerier och en mängd nattklubbar, pubar och värdshus. De attraktiva gågatorna i staden är fyllda med spännande konceptbutiker och shopping center, och 3 minuter med tåg från Malmö C finns Emporia – Skandinaviens största köpcentrum. För dem som föredrar att vara utomhus finns Ribersborg, Malmös egen vidsträckta sandstrand, bara ett stenkast från stadens centrum, och till detta stadens många gröna parker!  Och strax utanför Malmö hittar du några av Sveriges bästa golfbanor.

För information om Malmö, regionen och sevärdheter:

Malmotown.com 

Visitskane.com

Kommunikationer, parkering med mera

Avstånd  
Buss/Flygbuss 400 m
Järnvägsstation 400 m
Centrum 700 m
Flygplats (Kastrup/Sturup) via Citytunneln 33 km/37 km

 

Orkanenbild

Parkering
Det finns gott om parkering i intilliggande parkeringshus eller på gatorna i området. Alla mot betalning, ca 20-25kr/tim. Under Orkanen finns ca 160 p-platser, Bilparkeringen drivs av Q-park. För mer info om p-hus och taxor se: ParkeringMalmö och Q-parks hemsida.

Kollektiva färdmedel
I Malmö kan man ta sig runt med buss eller tåg . Information om kollektivtrafiken hittar du på Skånetrafikens hemsida. För att åka buss från Malmö Centralstation till Malmö högskola (två hållplatser) kan man välja linje 5 mot Västra hamnen eller linje 3 (ringlinje) via Västra hamnen och gå av antingen hållplats Anna Linds plats eller Orkanen. För färd med buss till Odontologiska fakulteten eller till Fakulteten för hälsa och samhälle väljer man linje 5 eller linje 2 via Gustav Adolfs torg. 

Väljer du tåg, tar du enkelt Pågatåget (det lila) via Citytunneln, mot Triangeln om du vill ta dig till södra delarna av Malmö och OD eller HS. Alla destinationer hittar du på Skånetrafikens hemsida. Med tåget kan du även ta dig till flygplatsen i Danmark, Kastrup. Köp biljett innan du kliver ombord, det är samma typ av biljett som på stadsbussarna!