Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Att byta till nytt simkort


simkortIdag är det vanligast att all information sparas på din telefon. Dock kan det hända att du har kontakter eller annan information kvar på ditt simkort sedan tidigare. Vid byte av simkort är det viktigt att kontrollera så du har fått med allt du vill spara. 

Efter att du har bytt ditt simkort kan det vara bra att kolla bl.a. kontakter och sms så inget saknas, då betyder det att du sparat det på simkortet.

Byt då tillbaka till ditt gamla simkort igen och gör därefter en kopia på det du saknar och spara det i en molntjänst, vilket är det säkraste stället att spara sin data.

Att byta simkort

På Apples hemsida finns en bra guide om hur du gör när du ska byta simkortet. Du hittar den här:

iPhone eller iPad

För byte på en Samsung telefon klicka på modellens namn nedan:

Samsung Galaxy S6

Samsung Galaxy A3

 

Vilken storlek ska jag ha?

Ditt simkort kan tryckas ut i tre olika storlekar, Mini, Micro och Nano. Olika telefonen använder olika storlekar och på baksidan på ditt simkort kan du se vilken som är vilken.

simkort tele2

 

  • iPhone 5 och nyare använder nano stoleken
  • Samsung 6 och nyare använder nano storlek
  • Doro PhoneEasy 530X och Doro 5517 Graphite använder sig av micro simkort.

Du kan enkelt dubbelkolla storleken mot ditt gamla simkort innan du trycker ut det nya.

 

Spara din information

Det är bra att veta var du sparar din information, nedan följer de vanligaste kategorierna och information om hur och var du kan/bör spara informationen.

Kontakter

Din mobil kan visa kontakter sparade i mobilen, på simkortet, från en molntjänst eller från din mail. Du väljer själv hur du vill se/komma åt dina kontakter. Eftersom det finns flera olika önskemål hur man vill komma åt sina kontakter så finns det även flera olika lösningar.

Om du ej får med dina kontakter efter att du bytt simkort är de kanske kvar på ditt gamla simkort. Du kan då kopiera dessa till din telefon. Följ denna guiden för iPhone

Vill du ha hjälp? Kontakta servicedesk.

Sms

På iPhone och Samsung (?) sparas dina sms på telefonen och påverkas inte av att du byter simkort. 

Bilder

Bilder du tar sparas på mobilen och påverkas inte av att du byter simkort. Observera att du regelbundet bör ta backup på dina bilder! Kontakta servicedesk för mer information om just din mobil och hur du kan göra.

Mail 

Beroende på hur du har lagt till mailkontot på din telefon sparas antingen mailen lokalt på telefonen eller hos epost leverantören. Har du följt IT avdelningens guide sparas mailen på servern (hos leverantören) och påverkas inte av t.ex. byte av simkort. 

Guider för att lägga till e-postkonto på telefonen idag är i stort sett styrda så att mailen sparas hos leverantören (mah, gmail, microsoft, apple mfl.) och inte lokalt i din telefon.

Är du osäker på hur din mail är sparad eller hur du gör för att komma åt mailen i din mobil? Kontakta Servicedesk för att boka en tid med en tekniker.

Appar

Dina installerade appar finns sparade på din mobil och påverkas inte av ett simkorts byte. Dina appar är köpta med ditt appleID/googlekonto (beroende på om du har en iphone eller Samsung) och saknas en app kan du enkelt ladda hem den igen.

Att spara information i molnet

Oavsett telefontillverkare finns det molntjänster där du kan spara din information för att säkerställa att du inte blir av med den.

Läs mer här om du har en iPhone

Läs mer här om du har en Android