Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Resfria möten

 Universitet och högskolor ska i sitt arbete minska utsläppen av koldioxid från resor och transporter. inom ramen för sitt miljöledningsarbete bör de använda den metodik som tagits fram i projektet Resfria möten i myndigheter.

Genom att närvara på möten via video eller telefon, minskar vi på antalet resor i tjänsten vilket bidrar till en bättre miljö. Vi har flera verktyg på universitetet för att hjälpa oss med möten på distans.

 

Videokonferensrum/Videokonferensanläggning

Om man ska vara flera personer på plats och ställer höga krav på ljud- och bildkvalité kan man använda sig av en av  våra videokonferensanläggningar. Dessa har en kamera av god kvalité som gör det möjligt för fler än en person att synas. Det finns en mikrofon som fångar upp ljudet från den som talar.

Telefonkonferens

Telefonkonferens kan vara ett snabbt och enkelt sätt att mötas om det inte finns något krav på att se varandra eller att dela dokument. 

Med hjälp av programmet Softphone kan du enkelt boka och hålla ett telefonmöte. Är ni flera personer som sitter tillsammans kan du låna en telefonpuck (högtalare) som du kopplar till din telefon för bättre ljudkvalitet.

 

Välj rätt program för dina onlinemöten 

skype-for-business     Adobe_Connect     softphone     zoom

Skype for business/Lync 

Skype for business finns förinstallerat på din dator och ingår i Office365. Du kan även boka ett möte direkt i outlook.
Skype är ett bra verktyg när man vill presentera och visa dokument för deltagarna. Skype funkar bäst om varje person sitter vid sin egen dator, man kan dock ansluta en högtalarpuck om man sitter flera personer i samma rum. Det är väldigt enkelt att använda Skype och sitter deltagare på sämre internet uppkoppling kan man använda sig av endast ljud (utan bild).

Adobe Connect

Adobe Connect är en E-mötestjänst för videomöten och föreläsningar via sunet för personal och studenter.Adobe Connect kommer att avvecklas inom kort, Använd hellre Zoom.

Zoom

Zoom är ett enklare kommunikationsverktyg att använda istället för Skype. Du behöver ej ha någon klient för att delta i ett möte, utan endast klicka på en länk i en inbjudan. Läs mer på mah.se/zoom

 

Videokonferensrum/videokonferensanläggning på universitetet

I flera av universitetets byggnader finns tillgång till någon videokonferensanläggning. Det finns både rum med fast anläggning och utrustning som är flyttbar. 

Hälsa och samhälle

HS_videokonferensvagn

Hälsa o Samhälle  - Videokonferensanläggning på vagn.

Bokas genom kontakt med servicedesk.

Nereus

nereus_konferensrum

NEB1700 - Konferensrum lämpligt för 1-4 personer.

Läs mer om utrustningen här.

Bokas genom att kontakta lokalbokningen

nerus_konferensvagn

Nereus - Videokonferansanläggning på vagn. 

Bokas genom kontakt med servicedesk.

Orkanen

Medieverkstaden, Biblioteket vån 5 - Videokonferansanläggning på vagn.

Bokas genom kontakt med medieverkstaden

konferanskamera

Teknikutlåningen - Bärbar videokonferensanläggning (Logitech ConferenceCam).

Läs mer om utrustningen här

Bokas via teknikutlåningens webbsystem

webkonf_utrustning

IT-avdelningen - Bärbar videokonferensanläggning (Logitec HD webcam + Jabra Speak 810).

Bokas via teknikutlåningens webbsystem

 

Vad ska jag välja?

Vilken teknik du skall använda beror på mötets natur, hur många deltagare ni är samt de andra parternas förutsättningar.