Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

AV-utrustning i lärosalar, hörsalar samt mötesrum

This page in English

Alla lokaler som är utrustade med en projektor eller vägghängd monitor har numera HDMI-kabel (med hankontakt) för anslutning av bärbar dator.

Om din dator har ett HDMI-uttag kan kabeln oftast anslutas direkt, annars måste du ha en adapter som passar din datormodell.

All personal får en adapter som hämtas i teknikutlåningen, Orkanen E121. Adaptern är personlig och måste kvitteras ut personligen. På så vis har man sin egen adapter med sig varje gång man ska ansluta mot en projektor eller dyl.
Personal på OD, HS samt Forskaren kan, om det är smidigare, kontakta sin lokala tekniker för att hämta ut sin adapter i resp. hus.

Märk gärna upp din adapter med namn och kom ihåg att ta med den när du lämnar en lokal. Skulle du finna en kvarglömd adapter, vänligen lämna in den i närmsta reception så dess ägare kan återfå den.

Frågor & Svar

Vad händer med adapterringarna?
De adapterringar som monterades i lokalerna har inte visat sig fungera så bra, dessutom har flera stulits. Allteftersom de går sönder kommer de ej att ersättas men i en del lokaler kommer de således att finnas kvar en tid framöver.

Vad gör jag om jag glömt min adapter?

Det finns adaptrar att låna i varje byggnad.

  • Orkanen: teknikutlåningen
  • Niagara: receptionen
  • Gäddan: vaktmästaren
  • OD: Kontakta IT-tekniker

Kan jag beställa fler adaptrar?
Du får en adapter från IT-service. Om du önskar fler kan du beställa genom att skicka mail till inkop@mau.se. Kom ihåg att uppge ditt kostnadsställe vid beställning samt datormodell. Det går även bra att göra ett "direkt-köp" hos teknikutlåningen för snabbare leverans.

Hur vet jag vilken datormodell jag har?
PC
: Tryck på Windowsknappen på tangentbordet och därefter på Pause-knappen (break) uppe till höger samtidigt som du håller ned windowsknappen. Nu kommer en ruta upp med information om din dator.

Mac: Klicka på äpplet högst upp till vänster och välj "om den här datorn. I fönstret som visas listas din dators modellnamn.

Min skärm på min arbetsplats har en annan kabel.
Det kan förekomma andra kablar som finns ansluten till din datorskärm, du kan äga flera adaptrar som passar till olika kablar, se nedan.

Hur ska studenterna ansluta?
Information kommer att gå ut till studenterna att Universitetets AV-utrustade lokaler endast är försedda med HDMI-kabel och man får själv stå för en adapter som passar sin datormodell. Adaptern skall avge signal via HDMI-hona.

Jag ska föreläsa utanför högskolan, vilken adapter behöver jag?
HDMI är en relativt standardiserad AV-anslutning, men det förekommer att skolor/företag fortfarande endast har VGA-anslutning. Fråga inför varje tillfälle vilken standard som gäller på resp. ställe och ta med dig nödvändig adapter.

 

Vilka uttag finns på en PC

Vilka uttag finns på en Mac

Vilket uttag finns på en iPhone/iPad

Anslutningar på en PC

Vilket anslutning det finns på en PC varierar beroende på modell, den kan ha en eller flera av nedanstående.

USB-C

 

USB-C
VGA  vga_port
Display  display port
HDMI  hdmiport

 

Extra adaptrar

På vissa modeller av HP datorer finns en anslutning som heter HP Dock Connector. Då kan man behöva en extra adapter (man får ha med sig själv). Den medföljer leverans av dator, om du saknar en finns det att låna i receptionen på Niagara/vaktmästare i resp. byggnad

hp dock connector - vga

 


Anslutningar på en Mac

Vilket anslutning det finns på en Mac varierar beroende på modell, den kan ha en eller flera av nedanstående.

USB-C mac usb-c
Thunderbolt  Mac thunderbolt
Minidisplay  Mac minidisplayport
HDMI  mac hdmi

 

Från 2012 har Mini-displayport-kontakten på macar ersatts av Thunder­bolt-kontakt. Uttagen är exakt desamma när du endast ska ha dem till att visa grafik

 

Extra adaptrar

Ibland kan man behöva en extra adapter, t.ex. nya macar är endast utrustade med USB-C port. Dessa är de vanligaste till mac.

USB-C till HDMI usb-C to HDMI
Thunderbolt till HDMI thunderbolt to displayport

 

 


Anslutning på en iPad/iPhone

Alla iPhone och iPads har samma kontakt (sedan 2012), vilken kallas lightning. 

Apple-iPad-mini-Lightning-port

 

För att ansluta en iPad eller iPhone behövs en adapter från lightning till HDMI (du kan beställa en via IT-inköp), och då ansluter du genom att koppla i HDMI kontakten i din apple adapter.

Apple Lightning HDMI adapter