Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Arbetsglasögon

Om du arbetar vid en bildskärm under minst en timme om dagen har du rätt att få en synundersökning och vid behov arbetsglasögon betalda av universitetet.

Arbetsglasögon är glasögon som är särskilt anpassade för bildskärmsarbete på korta avstånd. De kan inte ersätta vanliga glasögon om du har behov av det, och du kan ha behov av särskilda arbetsglasögon även om du har glasögon till vardags.

Så gör du om du har besvär som har samband med synkraven i ditt arbete

Informera din chef och diskutera om det kan behövas ett arbetsplatsbesök från ergonom från företagshälsovården, om det inte redan har gjorts på din arbetsplats. Det kan ibland hjälpa att anpassa arbetsplatsens utrustning och ljus.

Beställ tid för synundersökning hos Specsavers, som är den optiker som vi har avtal med. Du ska ha med dig en rekvisition som är undertecknad av din chef. Ta också med information om synavstånd till bildskärmen, eller annat som ergonomen har hjälpt till att mäta upp.

Om synundersökningen visar att du behöver arbetsglasögon betalar högskolan glas av den typ som just du behöver, utifrån din syn och dina arbetsuppgifter. Optikern konstaterar vilka behov du har.

Du får välja en båge bland de som ingår i avtalet utan kostnad. Om du vill kan du själv lägga till pengar för att välja en dyrare båge. Du betalar då mellanskillnaden direkt till glasögonbutiken.

Har du redan arbetsglasögon?

Om du har arbetsglasögon sedan tidigare och arbetsuppgifterna eller arbetsplatsen inte har förändrats behövs troligtvis inget besök av ergonom. Du kan då kontakta Specsavers för tidsbokning av synundersökning och eventuellt utförande av nya glasögon. Du ska ha med en undertecknad rekvisition vid besöket.