Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Alumni vid IDV

Institutionens Alumni-nätverk är under uppbyggnad. Sedan starten vårterminen 2002 har mer än 300 studenter tagit antingen fil kand. magister/master eller doktorsexamen vid institutionen. Många av dessa arbetar både nationellt och internationellt i olika företag och organisationer inom alla olika samhällssektorer.

Man på fotbollsplan.

Johan Israelsson, IFK Stocksund, Fotbollskanalen, J.J Sports Management

(Idrottsvetenskap, 2011)

Jag tog examen från Malmö högskola, eller Malmö universitet som det numera heter, 2011. Sedan dess har jag varit verksam inom en rad olika områden inom sportindustrin.

Efter examen arbetade jag med föreningsutveckling i moderklubben Lindsdals IF i Kalmar. Detta kombinerades med en projektledarroll hos Smålandsidrotten/Kalmar kommun i projektet Drive-in idrott Kalmar.

Från 2012 till 2017 var jag Idrottskonsulent på Smålandsidrotten i Kalmar. Jag arbetade bland annat med föreningsutveckling, projektledning, idrottspolitik samt idrottsevenemang. 2015 var jag tjänstledig från Smålandsidrotten och verkade i Melbourne i Australien under ett års tid där jag arbetade som fotbollstränare på Melbourne Sports Institute, samt studerade ledarskap och idrottspsykologi. 2016-2017 var jag huvudtränare för Lindsdals IF, fotboll div 2 herrar.

2018 fick jag möjligheten att flytta till Stockholm och arbeta med fotboll på heltid i en storsatsande klubb, IFK Stocksund. Där innehar jag en sportchefsroll. Jag är sedan 2018 även skribent för Fotbollskanalen där jag har ett taktiskt och analytiskt perspektiv kring nationella och internationella fotbollsmatcher.

Jag har också två bolag igång, J.J. Sports Management samt Johan I. Consulting AB. Det sistnämnda driver jag ensam, och där ingår frilansuppdrag inom sport, ledarskap och mediabranschen. I det andra bolaget är vi två verksamma personer som främst arbetar med rådgivning till unga idrottare som vill kombinera idrott och studier på college i USA. Vi har också engagerat oss i diverse evenemang, som projektledning av SM i Beachsoccer 2017 samt Iraks (fotbollslandslaget) förberedelser inför OS i Rio 2016.

Under de senaste åren har jag utbildat mig som fotbollstränare och innehar den näst högsta tränarlicensen i Europa: Uefa Advanced. Jag är relativt bred i mina intressen men brinner för fotboll, ledarskap, skrivande samt entreprenörskap. Det är svårt att förutsäga framtiden, men ett mål är att få känna på hur det är att arbeta på den högsta nivån inom svensk fotboll. Jag vill också bo utomlands igen och verka inom något spännande område inom sportindustrin.

 

Ida Leander-Pehrson, Skåne Care

(Idrottsvetenskap, 2014)

Ida Leander Pehrson
Efter IDV flyttade jag till Maastricht; Nederländerna och läste en M.Sc. i European Public Health för att bredda mina kunskaper inom folkhälsa och hälsoorganisation, som hade vuxit fram som intresse under tiden på IDV. Studierna avslutades med praktik i tre månader på WHO i Köpenhamn. Innan jag flyttade till Köpenhamn hade jag lyckats få en intervju på Region Skånes bolag för vårdexport, Skåne Care, gällande ett utbildningsprojekt. Idag, tre år senare, är jag ansvarig för ca 30 internationella uppdragsläkare som genomgår specialistutbildning inom diverse områden i regionen.

 

Erik Green, Malmö stad
(Idrottsvetenskap, 2012) 

Jag tog examen från IDV med inriktning idrott och samhälle våren 2012 och började den hösten jobba på fritidsavdelningen i Helsingborg stad som en del av Traineeprogrammet Familjen Helsingborg. Där jobbade jag och nio andra med blandade arbeten inom olika fält med gemensamma utbildningstillfällen och ett gemensamt projekt. Efter 16 månader i Helsingborg Stad samt en kortare period i Landskrona Stad erbjöds jag en tjänst som projektledare i Helsingborg Stad som jag accepterade där jag huvudsakligen sysslade med olika projekt vars mål var att få in fler barn i föreningsidrott samt olika arrangemang.

I oktober 2014 började jag på mitt nuvarande jobb som fritidskonsulent i Ystads kommun. Som fritidskonsulent jobbar jag väldigt brett med idrott och föreningar, och sysslar bland annat med bidrag, bokningar av idrottsanläggningar, handläggning av medborgarförslag, olika utredningar och beredning till politiken. Jag genomför även diverse arrangemang där föreningslivet är inblandade, senast Special Olympics School Day som är en idrottsdag som riktar sig till särskolan tillsammans med Parasport Skåne och åtta lokala föreningar. 

Sedan januari 2019 arbetar jag som projektledare på evenemangsenheten i Malmö stad. Jag arbetar framför allt med SM-veckan som äger rum i Malmö sommaren 2019, och är ansvarig för logistiken kring evenemanget.

 

Louis Plamgren, Ängelholms kommun

Jag började läsa på IDV för att jag var övertygad om att det var idrottsevenemang och projektledning jag ville jobba med, men det förändrades längs vägen. När jag väl insåg att det inte var det jag ville göra var jag under en ganska lång tid väldigt osäker på om jag hade valt rätt program, eftersom jag hade svårt att hitta vad som var "min grej". Sedan insåg jag att jag på ett analytiskt sätt ville arbeta med "större" frågor, inom idrotten i synnerhet men även samhället i stort, och därför började jag främst söka mig till statliga och kommunala verksamheter. Det var där jag upplevde att jag kan ha störst chans att påverka och göra någon skillnad. 

Idag jobbar jag i Ängelholms kommun med att göra om bidragssystemet till föreningar. I samband med att ta fram nya bidragsregler för kommunen är jag också delaktig i processen att digitalisera det nya bidragssystemet. Parallellt med det arbetar jag även med att ta fram en handlingsplan för bad, idrott och friluftsliv, samt en handlingsplan för kultur i kommunen.

Jag har en projektanställning som löper fram till årsskiftet, därefter vet jag inte vad det blir. Jag söker såklart jobb så fort någonting dyker upp, och är faktiskt ganska öppen för vad jag ska göra i framtiden. Eventuellt kanske jag väljer att läsa vidare och ta en magister/master för att sedan söka en doktorandtjänst. Det jag vet är att jag på något sätt vill jobba med utrednings- och utvecklingsarbete med kombinationen idrott och samhällsfrågor som grund, men exakt i vilken form får jag helt enkelt se med tiden.

 

Christoffer Hulthén, Actic

(Idrottsvetenskap, 2010)

Efter utbildningen började jag arbeta som personlig tränare och instruktör på gymkedjan Actic. Jag märkte att grunderna från fysiologin, anatomin, idrottspsykologin och ledarskapskurserna hjälpte mig mycket i att nå resultat med mina kunder. Dels tryggheten i grundkunskapen och verktyg kring motivation, målsättning och kommunikation är aspekter som jag tror varit viktiga för att nå resultat. Jag började även parallellt med detta att hålla olika utbildningar inom företaget, framförallt utbilda gyminstruktörer.

Senare fick jag möjlighet att arbeta som coach/mentor inom företaget.Detta gav mig möjligheten att träffa många duktiga tränare som idag gör ett mycket bra jobb som personlig tränare. Sedan tre år tillbaka arbetar jag numera med supportfunktionen för personlig träning inom Actic med fokus på södra Sverige. Utöver detta arbetar jag med några klienter och föreläser och utbildar vid tillfälle personliga tränare och instruktörer inom yrkesrollen och ibland mer specifikt, då framförallt med fokus på konditionsträning.

 

Ola Netterheim, Internationell Sportspartner AB och Ystad IF

(Idrottsvetenskap, 2007)

Jag avslutade mina studier 2007 och flyttade till Norge för att spela handboll. Redan första året blev jag lagkapten. Och eftersom jag är intresserad av organisationen i föreningen så försökte jag påverka klubbledningen och ge dem en del tips. Med erfarenheter från både utbildningen och mina år i Ystads IF så kände jag att jag kunde bidra och fick möjlighet att påverka i HHK som bildades år 2000.

2010 flyttade jag till Ystad igen och spelade i tre år för YIF i elitserien. Årskiftet 2011/2012 var jag med vid bildandet av Inside Internationell Sportspartner AB ett företag som arbetar med idrottsförsäkringar, ett företag som jag fortfarande jobbar med. 2013 satte skador stopp för fortsatt spel och jag fick möjligheten att gå in i YIFs organisation som sponsorsäljare. Sedan förra året är jag försäljningsansvarig för klubben. Genom mitt arbete i klubben har jag också fått möjlighet att arbeta med Handbollsligan centralt och deltagit i en del olika projekt för att utveckla ligan kommersiellt.

 

Jesper Mogensen, E-handelschef f.d. Nike 

(Idrottsvetenskap, 2013) 

Jesper Mogensen
Efter min kandidatexamen i Idrottsvetenskap med inriktning på Sport Management fortsatte mina studier på Copenhagen Business School där jag studerade marknadsföring på masternivå. Under mina studier där, blev jag erbjuden ett internship på Nikes Europakontor i Nederländerna. Ett år senare hade jag hoppat av min masterutbildning och fått fast jobb på Nikes digitala avdelning där jag fick jobba med ett nytt segment inom idrotten - löpning. Jag fick under tre års tid möjlighet att jobba inom flertalet utvecklande projekt och roller inom det digitala landskapet innan jag slutligen flyttade hem till Sverige och Stockholm för att jobba med media och digital marknadsföring och e-handel för hälsomagasinen Runner's World, Women's Health och Bicycling. Ett år därefter slutar min resa inom idrotten. Om än på tillfällig tid. 

Det har varit fantastiskt att ha haft möjligheten att faktiskt arbeta med ens stora intresse. Att det gått så bra för mig tror jag bara har att göra med att man varit betydligt mer dedikerad för att man har brunnit för produkten man faktiskt jobbar med. Det var viktigt för mig att hela tiden hitta små fragment under utbildningen för att skala ner vad jag ville göra och var möjligheterna kunde tänkas finnas. Skulle jag bara få ge ett råd om framtida yrkesval så skulle det vara att testa vingarna utomlands. Respekten som Idrottsvetenskap i allmänhet och Sport Management i synnerhet har utanför vårt lands gränser är stor.

 

Aurelién Daudi

(Masterprogrammet, 2017)

Jag började läsa det idrottsvetenskapliga programmet på Malmö Universitet, eller Malmö Högskola som det hette då, hösten 2013. Det som hade lockat mig till just den utbildningen var att jag sedan länge haft ett stort idrottsintresse och att jag på senare tid börjat intressera mig mycket för styrketräning. Sakta men säkert under utbildningens gång började dock mina ögon öppnas för mer teoretiska frågor, och särskilt efter sista året på utbildningen hade mitt intressefokus skiftat helt. Det stod klart för mig att jag doppat tån i något väldigt intressant och som sträckte sig oerhört mycket djupare, och jag ville lära mig mer, fortsätta vidga mina perspektiv och förkovra mig djupare. Därför ansökte jag till masterprogrammet i idrottsvetenskap på Malmö Universitet och har snart avverkat första året. I framtiden hoppas jag kunna bli doktorand och fortsätta på den här banan så långt det går. Det är en trevlig och utvecklande miljö och det låter som en härlig framtid i mina öron.

 

Matilda Ljungberg, Göteborgs Horse Show

(Idrottsvetenskap, 2016)

Jag slutade IDV 2016, och gick i augusti samma år på ett vikariat som Ticketing Manager på Lagardère Sports. Jag jobbade främst med tennis och golfevenemangen Intrum Stockholm Open, Skistar Swedish Open, Ericsson Open samt Nordea Masters. När mitt vikariat löpte ut i augusti 2017 blev jag erbjuden en ny tjänst som koordinator med fokus Nordea Masters. Från det har jag främst jobbat med marknadsföring och side events till Nordea Masters, men är även övergripande Ticketing Manager för både Nordea Masters samt Skistar Swedish Open. Det är en väldigt kommersiell värld där mycket fokus läggs på sälj och att skapa givande samarbeten med våra olika partners, men utan att tappa fokus från det sportsliga såklart. Min tid på Lagardère Sports har varit väldigt utvecklande och jag har nu insett lite mer i vilken riktning jag vill fortsätta min karriär.

Därför kommer jag nu testa ett nytt projekt, den här gången är det Gothenburg Horse Show där jag kommer verka som Marketing Coordinator. GHS går av stapeln april 2019 och är då värd för världscupfinalerna i både hoppning och dressyr, något som ska bli väldigt spännande att genomföra.

I framtiden ser jag mig själv att utvecklas mer inom marknad, sälj och projektledning. Att hitta spännande projekt och aktiveringar i samband med några av Sveriges största idrottsevenemang är väldigt roligt och det är alltid en utmaning att hitta tillvägagångssätt där alla parter tjänar på det och vi kan leverera de bästa upplevelserna till våra besökare.

 

Anders Håkansson, Idrottsfysiologiskt centrum, Skurup

(Idrottsvetenskap, 2009)

Anders Håkansson
Efter min utbildning så började jag på SATS i Malmö som personlig tränare och inom min idrott (karate) tog jag över rollen som regions-tränare. Via kontakter från min VFT på MAI så startade jag upp karate på Malmö idrottsgymnasium 2010 med stora framgångar. Min enda elev blev flerfaldig svensk- och nordisk mästare.

Jag startade samtidigt enskild firma och började åka ut mycket till klubbar för att utbilda och föreläsa, jag slutade på SATS och började som förbundskapten för landslaget i karate och där jag också var fysansvarig. Samtidigt startade jag upp en sport-sektion på ett gym i Malmö där jag tränade lag från Malmö Redhawks och HK Malmös elitserie-lag.

2014 flyttade jag från Malmö till Skurup och startade upp en Crossfit-sektion på ett gym och 2016 startade jag upp idrottsfysiologiskt center i Skurup där jag nu arbetar med rehabilitering, gruppträning och träning för idrottare.

 

Caroline Sandsjö, Norrköpings kommun

(Idrottsvetenskap, 2017)

Direkt efter flyttade jag till Norrköping och började arbeta på Norrköping kommun som anläggningsstrateg. Som anläggningsstrateg är jag med och ansvarar för driften av idrottsanläggningar inom Norrköpings kommun, tjänsten innebär kontakter med föreningar och organisationer samt med de entreprenörer kommunen anlitar. Aktuellt just nu för mig är att jag projektleder den parkourpark och dansbanan vi ska bygga, samt att medverka i att starta upp ett kommun-övergripande kontaktcenter. Jag trivs väldigt bra på min arbetsplats just nu och har inga planer på att byta jobb än, men i framtiden hade det varit spännande att få jobba med e-sport på något vis. Det är något jag är fascinerad av.

 

Viktor Catenacci, Kärrtorp Bagarmossen BK

(Idrottsvetenskap, 2016)

Viktor CatenacciUnder cirka 9 månader efter examen lades tiden på att försöka komma in i idrottsbranschen utifrån de ambitionerna jag hade. En relativt lång process som startade med ett antal ideella uppdrag för att göra sig själv synlig på arbetsmarknaden.  I februari 2017 fick jag möjlighet att arbeta heltid som föreningskonsulent och föreningsutvecklare i Bagarmossen Kärrtorp BK. Sedan starten av anställningen har jag jobbar väldigt mycket med att sätta min prägel på föreningen och idrotten, som grundar sig i min utbildning från Malmö Universitet.

Jag har en vision om att förbättra idrotten på ett generellt plan. Allt från att optimera och förbättra olika processer till att förbättra sportsliga förutsättningar för alla utövare. Idrottens kraft är så pass stor att det är viktigt att vi alltid jobbar för att utveckla den till det bättre. Detta resulterar i att mitt intresse i framtiden ligger i att hitta en roll inom idrotten där jag har möjlighet att påverka så mycket som möjligt och på så sätt arbeta mot en bättre idrott.

 

Zakarias Rosberg, Actic Olympen

Min resa från examen på IDV ut på arbetsmarknaden gick relativt fort. Jag började se mig om efter jobb ungefär två veckor efter examen då jag först ville ha lite ledigt. Jag lyckades bli den utav femton intervjuade att få tjänsten som platschef på Actics största gymanläggning, Olympen i Lund.

Kort och gott innefattar tjänsten affärsmannaskap, ledarskap, budgetering, marknadsföring, försäljning och resultatansvar då jag är ytterst ansvarig för anläggningens resultat. Redan efter ett år fick jag axla rollen som regionchef i min chefs frånvaro.

I augusti 2019 kliver jag över till en ny roll som företagssäljare. Främst av personliga skäl då jag nu fått en son och eftersträvar mer frihet i mitt arbete, samt att jag tycker det är spännande med nya utmaningar.

 

 

 

 

 

 

 


Senast uppdaterad av Ines Alic