Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Välkommen som ny student

Ny student

Här finns samlad information till dig som just blivit antagen till studier på Malmö universitet. Om du följer länkarna på den här sidan så missar du inget viktigt. Tänk på att detta är generell information som gäller för alla nya studenter. I ditt välkomstmejl står specifik information som gäller för dig.

Det här behöver du göra innan terminsstarten

  1. Läsa ditt välkomstmejl
  2. Hämta ut din datoridentitet - tidigast från den 21 december
  3. Registrera dig på din utbildning - en vecka innan terminsstart
  4. Kolla upp när din utbildning startar

Praktisk information till dig som är ny

Schema
Hitta rätt sal
Öppettider
Multikort
Utbildningens webbsida
Canvas
Kursplan och kurslitteratur
Ladok Student
Lånekort
Skriva ut
IT-support
Trådlöst nätverk

Det här behöver du göra innan terminsstarten

1. Läsa ditt välkomstmejl

Malmö universitet skickar välkomstmejl till alla antagna studenter. Det innehåller praktisk information som gäller för dig och din utbildning. Välkomstmejlet skickas till den mejladress du har registrerat hos Antagning.se. Eftersom välkomstmejlet är anpassade för dig är det viktigt att du läser det för att du inte ska missa något. Ibland hamnar välkomstmejlet i en annan inbox (i skräpposten eller under kampanjfliken) så titta även där. 

Skulle du inte ha fått ditt välkomstmejl den 4 januari är du välkommen att kontakta studieadministrationen för utbildningen.

2. Hämta ut din datoridentitet

Din datoridentitet använder du under hela din studietid för att logga in på datorer och webbverktyg. De allra flesta studenter kan hämta sitt datorid från den 21 december men om det inte fungerar för dig så försök igen någon dag senare.

Beställ din datoridentitet här (tidigast från den 21 december)

Med din datoridentitet kommer du åt Ladok Student där du bland annat ser dina studieresultat och du kan också logga in på Canvas. Canvas är den lärplattform som används på Malmö universitet. Där kan kursdeltagare och lärare kommunicera med varandra och utbyta dokument. 

När du har en datoridentitet kan du skaffa ett wifi-konto för att komma åt det trådlösa nätverket på universitetet, Eduroam.

3. Registrera dig på din utbildning

Du behöver vara registrerad för att få delta i utbildningen, för att dina lärare ska kunna rapportera in dina studieresultat och för att du ska få ut dina studiemedel. I ditt välkomstmejl hittar du information om när du kan registrera dig på ditt program eller din kurs. Du måste hämta ut din datoridentitet innan du kan webbregistrera dig på din utbildning. Det gäller även om du läser på distans. Om du är antagen med villkor kan du inte registrera dig på webben, kontakta istället studieadministrationen

Webbregistrera dig via Ladok Student (som regel en vecka innan terminsstart)

Om du ångrar dig efter att du har registrerat dig
Har du redan hunnit registrera dig på utbildningen, men inte vill ha din plats eller fullfölja utbildningen ber vi dig att anmäla studieavbrott.

Läs mer om att anmäla studieavbrott 

4. Kolla upp när din utbildning startar

Tid och plats för upprop/introduktionsmöte på din utbildning hittar du i schemat. Schemat publiceras fyra veckor innan kursstart. 

Praktisk information till dig som är ny

Schema

I schemat hittar du tider och salar för din undervisning. Scheman publiceras fyra veckor före kursstart.

Läs mer om schema här

Hitta rätt sal

Universitetets lokaler finns i fem olika hus som har olika beteckningar i schemat. 

Så här hittar du rätt sal

Hitta med kartappen Mazemap (går även att ladda ner som app)

Öppettider

Universitetets byggnader har öppet vardagar mellan klockan 8.00-16.30. Som student får du vistas i lokalerna utanför dessa öppettider, alla dagar från kl 6.00-22.00. Du kommer då in med ditt Multikort.

Multikort

Multikortet använder du som studentlegitimation, som lånekort, som passerkort och när du ska kopiera och skriva ut. Kortet är gratis och fungerar som lånekort automatiskt. (Har du ett lånekort på universitetets bibliotek sedan tidigare behöver du aktivera ditt nya Multikort som lånekort i infodisken på biblioteket.)    

Du skaffar ditt Multikort på Orkanenbiblioteket eller på Hälsa och samhälle.

Läs mer om Multikort

Canvas

Canvas är lärplattformen där du får viktig information och kommunicerar med dina lärare och andra studenter. I Canvas hittar du ditt schema, kontaktuppgifter och kan göra inlämningar av studieuppgifter. När du har hämtat ut din datoridentitet och registrerat dig på utbildningen kan du logga in i Canvas. Du får mer information om hur Canvas används på just din utbildning från din lärare. 

Logga in i Canvas

Kursplan/utbildningsplan och kurslitteratur

I kursplanen/utbildningsplanen står bland annat upplägg på utbildningen, vilka kurser som ingår och kurslitteratur. Om du läser ett program heter det utbildningsplan och kurslitteraturen står i de enskilda kursernas kursplaner. Klicka på kursen i utbildningsplanen för att komma till kursplanen och litteraturlistan. 

Sök upp din utbildning här

Kurslitteratur kan du antingen låna på biblioteket eller köpa själv. I byggnaden Niagara finns en andrahandsbokhandel där du kan hitta begagnad kurslitteratur. 

Om du har en funktionsvariation som dyslexi och behöver låna din kurslitteratur som talböcker är du välkommen att kontakta biblioteket. 

Mer information om talböcker 

Ladok Student

I Ladok Student ser du dina studieresultat och hämtar ut studieintyg.

Logga in i Ladok Student med din datoridentitet 

Instruktionsfilm om Ladok Student

Lånekort

Ditt Multikort fungerar automatiskt som lånekort på universitetets bibliotek. (Har du ett lånekort på universitetets  bibliotek sedan tidigare behöver du dock aktivera ditt nya Multikort som lånekort i infodisken på biblioteket.) 

Skriva ut från universitetets skrivare

Du kan skriva ut, scanna och kopiera från universitetets skrivare med hjälp av ditt Multikort.

Läs mer om att skriva ut

IT-support

Universitetets IT-support för studenter kallas Helpdesk och du når dem via mejl och telefon.

Kontakta IT-supporten

Trådlöst nätverk - Eduroam

Det trådlösa nätverket för studenter heter Eduroam. Du behöver skaffa ett personligt wifi-konto för att ansluta. Med Eduroam har du även tillgång till internet när du vistas på andra universitet och högskolor och vissa offentliga platser som tågstationer och flygplatser. 

Läs mer om Eduroam och skaffa wifi-konto

Senast uppdaterad av Pia Pettersson Blank