Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Studier på egen hand

Om du inte hittar ett lämpligt universitet bland universitetets partneruniversitet kan du självklart söka dig utomlands på egen hand. Du har då naturligtvis fler städer, länder och universitet att välja bland - hela världen står öppen!

Viktiga saker att tänka på:

  • Du får själv ta reda på all fakta om universitetet och söka på egen hand som en "international fee paying student" (eller Free mover)

  • Du betalar ofta terminsavgift (vilket du slipper om du åker som utbytesstudent genom universitetet)

  • Inga tillgodoräknanden bedöms och garanteras i förväg! Vill studenten ansöka om tillgodoräknade gör man det i efterhand på specificerad blankett tillsammans med de utländska betygen.

  • Du ordnar själv med visum, boende, försäkring och annat praktiskt

Valfrihet och ansvar:
Att själv ordna utlandsstudier ger stor valfrihet. Du bestämmer själv var, vad och hur länge. Det kräver också en rejäl insats från dig. Du måste själv skaffa all information, hålla kontakten med universitet och myndigheter och själv sköta kursval, ansökan och allting annat. Vet du vilket land du vill resa till kan ambassader och konsulat eller till dem knutna institut ofta hjälpa till med information.

Ta reda på och fixa:
Du behöver kontrollera om universiteten är erkända eller under statlig tillsyn om du är berättigad till studiemedel och vill ansöka om det. Du behöver ta reda på vad utbildningen är värd och om den berättigar till studiemedel. Du måste se till att du är behörig och har tillräckligt med språkkunskaper.

Oftast behöver dina gymnasiebetyg översättas:
Mall för översättning till engelska finns på Skolverkets webbplats. Behöver du en godkänd betygsöversättning kan du söka på Kammarkollegiets webb för auktoriserade översättare. Skicka ALDRIG iväg dina originalbetyg. Eventuella intyg som visar att du har behörighet för universitetsstudier kan du få av Universitets- och högskolerådet.

Beställ ansökningshandlingar direkt från universitetet:
Kontakta universiteten direkt och be om information och ansökningshandlingar. En del länder har central antagning och andra vill att du ansöker direkt till universitetet - det kan även variera inom ett land.
Var noga med din ansökan. En ansökan som inte är korrekt kan komma att gallras bort direkt!

Privata rekryterare/rådgivare:
Det finns ett antal privata institutioner som rekryterar studenter till universitet utomlands. De kan sina universitet och hjälper oftast till med ansökan och allting runtomkring kostnadsfritt eftersom de finansieras av de universitet de rekryterar studenter till. Det innebär att du får betala terminsavgift vid "deras" universitetet. Dessa institutioner får du själv söka rätt på vid intresse.

Senast uppdaterad av Kajsa Langer