Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Kurser, grupper och föreläsningar

Blommor

Under terminen arrangerar Studenthälsan många gratis föreläsningar och kurser.

Måndagsföreläsningar
Första hjälpen pyskisk hälsa - helgkurs
Våga tala - helgkurs
Prokrastineringsgrupp
När känslorna ställer till det
Mediyoga
Mindfulness - prova på
Mindfulness - fördjupning
MBKT - Mindfulnessbaserad kognitiv terapi 
Tips och verktyg för studietiden - om studieteknik och stresshantering

Måndagsföreläsningar

Varje måndag klockan 16-17 på Studentcentrum hålls öppna föreläsningar om olika ämnen.

Program våren 2019:

25 feb Våga tala

4 mars Sluta skjuta upp!

11 mars Våga tala

18 mars Sluta grubbla

25 mars När perfekt inte duger

1 april Panikångest

8 april Get stuff done  (eng)

15 april Stress och återhämtning

Måndagsföreläsningarna är öppna för studenter, personal och övriga intresserade. Ingen föranmälan behövs.


 

Första hjälpen psykisk hälsa - helgkurs

Utbildning för dig som vill lära dig mer om hur du kan hjälpa en person som lider av psykisk ohälsa eller befinner sig i ett psykiskt kristillstånd genom att göra en första insats, tills att den drabbade har fått professionell hjälp. Avsikten med utbildningen är även att sprida kunskap om psykisk ohälsa och sjukdom för att på så sätt minska fördomar och bryta stigma.

Kursen ger kunskap om de tecken och symtom och behandling, som finns vid olika psykiska sjukdomstillstånd. Vi tränar på handlingsberedskap vid kristillstånd men också hur en kan agera för att hjälpa personer som inte mår bra. Läs mer på Karolinska institutets hemsida


Upplägg

Det är ett manualbaserat program på 12 timmar. Alla deltagare får en handbok. I utbildningen ingår filmvisningar och enkla uppgifter och övningar i grupp. Efter avslutad kurs får deltagarna ett intyg, utfärdat av NASP vid Karolinska institutet.

Vi bjuder på kaffe/the och frukt under förmiddag och eftermiddag. 

Föreläsare Alexandra Thomasson, folkhälsovetare och MHFA-instruktör samt Birgitta Håkansson Stenbacka, kurator, Studenthälsan på Malmö universitet.

Datum och tid
Lördag 23:e och söndag 24:e mars 2019. Start 8:45 - kl:16.00, med ca en timmes lunchpaus. 


Plats

Studentcentrum plan 1.

Anmälan
Principen ”först till kvarn” gäller. Max 18 platser per kurs. OBS! Ni måste kunna medverka hela kursen för att få en plats. Utan att ha genomgått fullständigt program (12 h) kan varken handbok eller intyg delas ut.

Utbildningen är kostnadsfri. Anmälan görs till alexandra.thomasson@mau.se. OBS! Studenter som fanns på reservlista men som inte fick plats på höstens kurs får denna gång förtur om ni anmäler er igen. 


Våga tala - helgkurs

Det är mycket vanligt att känna rädsla för att tala i eller inför en grupp. Talängslan medför att studenter inte kan göra sig själva rättvisa i sitt studiearbete. Under kursen Våga tala arbetar vi med att möta rädslan och obehaget som uppkommer i talsituationer. Tillsammans utforskar vi upplevelsen och varvar praktiska övningar med teori och samtal. Begränsat antal platser, först till kvarn gäller. Sista anmälningsdag är 14 mars.

Kursen vänder sig till dig som är student vid Malmö universitet och upplever att du har så svårt att tala i eller inför en grupp att det hindrar dig i dina studier och/eller i din vardag. Innan du går helgkursen vill vi att du har deltagit i någon av av de öppna Våga tala-föreläsningarna. Datum för de öppna föreläsningarna i vår är 25 februari och 11 mars kl. 16:00-17:00 på Studentcentrum. 

Datum

Nästa Våga tala helgkurs kommer att hållas lördag 23 mars och söndag 24 mars 2019.

Information och anmälan till helgkursen

Olof Samuelsson, olof.samuelsson@mau.se   040-665 80 59


 

Prokrastineringsgrupp - för dig som vill ha hjälp att sluta skjuta upp

Har du svårt att organisera dina studier eller tillhör du de som upprepat skjuter upp ditt pluggande? Då kanske Studenthälsans prokrastineringsgrupp kan vara något för dig.

Gruppen arbetar med stöd av varandra för att minska prokrastinering och få hjälp med att ändra sitt beteende.Vi träffas på Studentcentrum varje torsdag eftermiddag. Du kan vara med i gruppen under hela terminen, men antalet träffar är individuellt och utgår från ditt behov av medverkan i gruppen. Studenthälsan har fortlöpande intag till gruppen vilket innebär att du kan hamna i kö och börjar när det blir en plats ledig. Så först till kvarn!

Datum/tid
Torsdagar kl 15.15-16.45 med start den 17 januari 2019. Deltagandet är kostnadsfritt. 

Information och anmälan
Om du är intresserad kan du anmäla dig till Karolina Källoff så kontaktar vi dig för mer information. 

Se gärna vår filmade föreläsning ”Sluta skjuta upp” om prokrastinering. Du är också välkommen till vår öppna föreläsningar om prokrastinering  kl 16-17 på Studentcentrum se datum ovan under måndagsföreläsningar.

Sluta skjuta upp (Länk till Vimeo)

 


 

När känslorna ställer till det

I gruppen ”När känslorna ställer till det” kommer vi att närma oss fyra grundläggande känslor (grundaffekter) som ofta ställer till det för oss i våra relationer och vårt liv i övrigt: ledsenhet, ilska, rädsla och skam.

Gruppen träffas under fyra tillfällen á 1,5 timma och vid varje tillfälle utforskar vi tillsammans en av känslorna. Mellan träffarna får ni som deltar i gruppen läsa en kort text samt göra observationer i vardagen om aktuell känsla. Genom att förstå och lära sig mer om sina känslor kan de bli användbara för oss istället för att endast kännas som en belastning.

Datum/ tid 
Fredagar kl. 13:30-15.00 följande datum 29/3, 5/4, 12/4 och 26/4

Plats 
Studentcentrum, bottenplan

Information och anmälan:
Träffarna föregås av församtal som bokas via Ola Olefeldt, ola.olefeldt@mau.se, 040-665 72 18

 


Mediyoga   

I mediyoga lär du dig arbeta med höfter, rygg, axlar och nacke på ett sätt som mätbart skapar balans i både kropp och sinne och har effekter på onda ryggar, oro/ångest, sömnstörningar och andra stressrelaterade besvär. Övningarna görs sittande på stol eller på yogamatta så ha gärna mjuka, följsamma kläder på dig. OBS! Ta med yogamatta om du inte vill sitta på stol. 

Under terminen kommer vi att erbjuda olika svårighetsgrader: start, mjuk och medel.

Mediyoga-start: 22/1, 29/1, 5/2, 12/2, 

Mediyoga-mjuk: 26/2, 5/3, 12/3, 19/3, 26/3

Mediyoga-medel: 9/4, 16/4

Tid: 17.15-18.15

Plats: Orkanen sal A328

Det kostar inget att vara med. Föranmäl gärna till Charlotta Andersson. Det går även bra att komma utan föranmälan men då vid mån av plats.

 


Mindfulness - prova på

Vid ett tillfälle på en och en halv timme har du möjlighet att prova på mindfulness. Det sker i grupp och vi tränar färdigheter och tekniker att använda vid bland annat stress, negativa tankar, ältande och för en ökad koncentration. Med mindfulness tränar du dig att vara mer närvarande här och nu.

Datum och tid

13/2 och 27/2 

Tid:17.15-18.45

Plats
Orkanen D331

Ingen föranmälan behövs, men kom i tid. Dörren låses när vi har startat.


 

Mindfulness - fördjupning

Efter prova på-kursen har du möjlighet att fördjupa dig i mindfulness. Fördjupningen innehåller mer teknikträning, diskussion och fler uppgifter. 

Datum och tid

6/3, 13/3, 20/3 och 27/3.  

Tid: klockan 17.15-18.45

Lokal: Orkanen B324

Information och anmälan

Maila till Ewa Lunnemark

Begränsat antal deltagare. Vi vill gärna att du deltar alla fyra tillfällen.

Ta med liggunderlag.

 


 

MBKT - Mindfulnessbaserad kognitiv terapi

Har du upplevt känslan av nedstämdhet, depression, ältande, ångest eller stress och haft svårt att hantera det? MBKT är en kombination av mindfulness och kognitiv beteende terapi där du tränas i att förändra förhållningssättet till dina tankar, känslor och kroppsliga reaktioner. Innehållet består i teori varvat med övningar.

Boka ett församtal

Om du är intresserad av att delta i en MBKT-grupp så boka ett församtal. Efter samtalet görs bedömningen om gruppen kan hjälpa dig eller inte.

För information och bokning av församtal 

Kontakta: Ewa Lunnemark eller Lotta Andersson

Datum och tid

3/4, 10/4, 17/4, 23/4, 8/5, 15/5, 22/5 och 28/5.  

Alltid klockan 17.00-19.15. 

Plats
Plan 1, Studentcentrum, Matrosgatan 1

 


 

Tips och verktyg för studietiden - om studieteknik och stresshantering

Öppen föreläsning för nya studenter om hur man kan förbereda sig för sin studietid. Föreläsningen berör tips och råd om studieteknik och hur stress kan hanteras.

Datum, tid och plats
23 januari kl:13.15-15.00 Aulan, Hälsa Samhälle (Adress: Jan Walderströms gata 25) 

4 februari kl: 10.15-12.00 AU306, Hälsa Samhälle (Adress: Jan Walderströms gata 25) 

Senast uppdaterad av Olof Samuelsson