Universitet 2018 – fira med oss

Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Tankar inför ditt studieval

sommarkurser

Utbildning är en investering i din framtid

Utbildning leder till nya kunskaper och är en investering i din framtid. En akademisk examen kan öppna upp för helt nya och spännande vägar i arbetslivet. Det är många faktorer som spelar in när du ska välja utbildning och yrke. Nedan finns tips och information som du kan ha nytta av när du planerar för din framtid. 

Olika sätt att hitta rätt

Det finns många olika strategier du kan använda för att fatta ett bra beslut. Vad som är rätt för dig beror på vem du är. Det är bra att ha ett visst mått av självkännedom tillsammans med en kunskap om hur arbetsmarknaden ser ut. Ett sätt att veta mer om yrken kan vara att intervjua en person som har det jobb du själv skulle vilja ha. Hur såg vägen till jobbet ut för denna person? Vad gör hen under en vanlig arbetsdag? Ett annat sätt kan vara att använda sig av de webbsidor som finns om yrken och framtid.

Bra hjälp när du skall välja utbildning och framtida yrke:
Välja yrke och utbildning (Saco)
Yrken A-Ö (Arbetsförmedlingen)
Studera utomlands (Studera.nu)
Räkna ut ditt jämförelsetal/meritvärde  (Antagning.se)

Antagningsstatistik för utbildningar

För att få en aning om vilket meritvärde du behöver för att komma in på en utbildning kan du kolla på antagningsstatistik från tidigare år. Statistiken visar hur många som anmälde sig till en utbildning och hur många som kom in samt lägsta antagningspoäng.

Sök antagningsstatistik

Prognoser för olika yrkesroller på arbetsmarknaden

Innan du gör ditt studieval kan det vara bra att titta på prognoser och framtidsutsikter för olika yrken.

Yrkeskompassen (Arbetsförmedlingen)

Boka ett vägledningssamtal

Du är välkommen att boka ett vägledningssamtal med en studie- och karriärvägledare som hjälper dig med att sortera dina tankar kring utbildning och framtid. 

Senast uppdaterad av Susan Grahl