Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Tema: Biologiska gränsytor

Forskning om biologiska gränsytor, till exempel huden och andra levande material, ger oss viktig information som kan förbättra hälsan. I en serie artiklar berättar vi här om en del av den forskning som bedrivs vid forskningscentret Biofilms - Research Center for Biointerfaces. 

Söker svar på stor hälsofråga

Åderförkalkning är en stor orsak till hjärtinfarkter och risken att drabbas av det beror delvis på hur nivåerna av det så kallade goda och onda kolesterolet ser ut. Forskare vid Malmö universitet försöker med artificiell hjälp förstå hur nivåerna av de olika kolesterolen påverkar risken för åderförkalkning och hur dessa partiklar fungerar.

Glycoimaging - jakten på cancerceller

En av svårigheterna i kampen mot cancer är att hitta var cancercellerna finns i kroppen. Forskningsprojektet Glycoimaging undersöker hur nanopartiklar kan användas i jakten på cancerceller. I framtiden kan metoden innebära tidigare diagnostisering och behandling. 

Tandläkare

Biomarkörer som förutsäger tandlossning

Allvarlig tandlossningssjukdom påverkar mer än 700 miljoner människor. Nu har forskare tagit ett första viktigt steg i kartläggningen av tänkbara biomarkörer.

Intervju med Gunnel Svensäter

Javier Sotres

Genombrott om kroppens slemhinnor

Forskare har tagit fram en ny metod för mätning av slemhinnors tidigare okända egenskaper. Fynden kan komma att få stor betydelse för bland annat läkemedelsindustrin.

Intervju med Javier Sotres

Johan Engblom

Plåster i stället för biopsi?

Forskare vid Malmö universitet får nästan 15 miljoner kronor till ett nytt forskningsprojekt som ska ta fram plåster för diagnos av hudsjukdomar. 

Intervju med Johan Engblom, Anette Gjörloff-Wingren och Tautgirdas Ruzgas

Smart materials at interfaces

Unika avtryck i smarta ytor

Malmöforskare har utvecklat en teknik där man molekylärt kan styra cellers rörelser i kontakt med smarta biomaterial. 

Intervju med Guoqing Pan

Senast uppdaterad av Magnus Jando